Ποιοι είναι οι λόγοι που πρέπει να χάσετε βάρος;

Δεν είναι ότι δεν χωράτε απλώς στα ρούχα που σας αρέσουν! Υπάρχουν και άλλες αιτίες που θα πρέπει να υποβάλετε τον εαυτό σας στη διαδικασία της δίαιτας. Αν αποφασίσετε να χάσετε βάρος για τους σωστούς λόγους, θα...κάνετε καλό και στην υγεία σας.

Η κακή διατροφή και το αυξημένο σωματικό βάρος θεωρούνται από τους πιο σημαντικούς προδιαθεσικούς παράγοντες για πάρα πολλές παθολογικές καταστάσεις. Η υιοθέτηση του δυτικού τρόπου διατροφής έχει συμβάλει στα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας η οποία έχει «στηθεί στο απόσπασμα» και βάλλεται από όλους τους επαγγελματίες υγείας. Από την άλλη, αποτελεί φροντίδα των γονιών, αλλά και όλων των λειτουργιών υγείας και παιδείας να μάθει επιτέλους η νέα γενιά να τρώει σωστά, γιατί διαφορετικά η «ψύχωση» του αδυνατίσματος κινδυνεύει να μεταβληθεί πραγματικά σε επιδημία. Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Ευθυμία Δέδε Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Άνω Λιόσια.

Με τη μείωση του σωματικού βάρους επιτυγχάνονται τα εξής:

1) Μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου: Έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες με βάρος αυξημένο κατά 40% από το φυσιολογικό, αντιμετωπίζουν 55% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διάφορους τύπους καρκίνου (π.χ., του μαστού και των ωοθηκών). Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στο λίπος και στους γυναικολογικούς καρκίνους, η οποία συνδέεται επίσης με τα οιστρογόνα. Ειδικότερα, το λίπος βοηθά τα ανδρογόνα που υπάρχουν στο γυναικείο οργανισμό να μετατραπούν σε οιστρογόνα (ειδικά μετά την εμμηνόπαυση). Τα υψηλά από το φυσιολογικό επίπεδα οιστρογόνων έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του ενδομητρίου. Επειδή, οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν αυξημένο λίπος, παράγουν περισσότερα οιστρογόνα και άρα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου.

2) Ανακουφίζεστε από τους πόνους στις αρθρώσεις: Η οστεοαρθρίτιδα είναι αποτέλεσμα της «κούρασης» των αρθρώσεων από την πάροδο του χρόνου, γι’ αυτό και εμφανίζεται κυρίως σε άτομα της τρίτης ηλικίας, εκτός κι αν είναι παχύσαρκα. Από μελέτες έχει προκύψει ότι μια γυναίκα που επρόκειτο να παρουσιάσει αρθρίτιδα στα 60, αν είναι υπέρβαρη, θα εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα στα 40. Ο λόγος είναι ότι το επιπλέον βάρος ταλαιπωρεί και κουράζει αφάνταστα τις αρθρώσεις.

3) Είστε λιγότερο επιρρεπείς στα καρδιαγγειακά νοσήματα: Η κύρια αιτία πρόωρου θανάτου στους παχύσαρκους είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Σύμφωνα μάλιστα με τη Βρετανική Καρδιολογική Εταιρεία, τα παχύσαρκα άτομα αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από αυτούς που έχουν φυσιολογικό βάρος. Αυτό οφείλεται στο ότι τα παχύσαρκα άταομα συνήθως έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων και αυξημένη πίεση, παράγοντες που προδιαθέτουν για την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων.

4) Ρύθμιση αρτηριακής πίεσης: Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εκτιμά ότι η υπέρταση είναι 2-6 φορές συχνότερη στις παχύσαρκες γυναίκες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν ένας υπέρβαρος καταφέρει να χάσει 8 κιλά, έχει τα ίδια οφέλη σαν να ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή κατά της υπέρτασης.

5) Προλαμβάνετε το διαβήτη: Ένας παχύσαρκος με προδιάθεση για διαβήτη μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να νοσήσει μέχρι και 30%, αν απαλλαγεί από τα περιττά κιλά του. Τέλος, υπολογίζεται ότι έως και το 50% των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει τη νόσο, αν υπήρχε τρόπος πρόληψης της παχυσαρκίας.
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr