Σάββατο, 26 Μαΐου 2012

Μεγάλη αδικία για τους υποψηφίους των στρατιωτικών σχολών

από την Εύη Πανταζοπούλου
Βαθιά το χέρι στην τσέπη, σε περίοδο οικονομικής κρίσης και πρωτοφανών περικοπών στο οικογενειακό εισόδημα, υποχρεώνονται να βάλουν φέτος οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εισαχθούν στις Στρατιωτικές Σχολές. Ο λόγος; Για να πληρώσουν...
τις ιατρικές εξετάσεις που πρέπει να προσκομίσουν προκειμένου να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τις Στρατιωτικές Σχολές. Το κόστος των ιατρικών εξετάσεων, ανάλογα με το νοσοκομείο, κυμαίνεται μεταξύ 60 και 100 ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο σε εποχή που δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ.

Δεν είναι, μάλιστα, λίγοι οι μαθητές που αδυνατούν να το πληρώσουν, με αποτέλεσμα να σκέφτονται να εγκαταλείψουν την ιδέα να ακολουθήσουν στρατιωτική καριέρα. Το θέμα ανέδειξε η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευση (ΟΛΜΕ) έπειτα από παράπονα που έκαναν οι υποψήφιοι ζητώντας την παρέμβαση της υπουργού Παιδείας Αγγελικής Κιάου, για να σταματήσει η «τιμωρία» των μαθητών που στρέφονται στα στρατιωτικά επαγγέλματα. Το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών καταδικάζει το γεγονός «να εξαναγκάζονται οι μαθητές να πληρώνουν για τις ιατρικές εξετάσεις που είναι υποχρεωτικές, σύμφωνα με την προκήρυξη των Στρατιωτικών Σχολών».

Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που τα περισσότερα παιδιά είναι ασφαλισμένα ως προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους και άρα οι γονείς του καταβάλλουν εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η ομοσπονδία καλεί την κυρία Κιάου αλλά και το συναρμόδιο υπουργείο Υγείας να δώσουν άμεσα λύση στο θέμα και να επιστραφούν τα χρήματα σε όσους έχουν ήδη πληρώσει για τις ιατρικές εξετάσεις. Αλλωστε, οι υποψήφιοι των Στρατιωτικών Σχολών είναι οι μοναδικοί που υφίστανται αυτήν την αδικία, καθώς σε όλες τις άλλες περιπτώσεις διαγωνιζομένων στις πανελλαδικές, όπου χρειάζεται και κατάθεση ιατρικών γνωματεύσεων, οι εξετάσεις πραγματοποιούνται δωρεάν σε συγκεκριμένα νοσοκομεία που ορίζει το υπουργείο Παιδείας.

Εφημερίδα Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: