Συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων


Η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να αποτελέσει μέρος της καθημερινότητας και να επιφέρει σημαντικά οφέλη στα οικονομικά μεγέθη κάθε νοικοκυριού μέσα από 91 έξυπνους τρόπους που προτείνει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς με την υποστήριξη του ομίλου Eurobank .
Ο συνοπτικός «Οδηγός Εξοικονόμησης Ενέργειας»...
περιλαμβάνει συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας που αφορούν τέσσερις βασικούς τομείς της καθημερινότητας: ρύθμιση θερμοκρασίας χώρων και
νερού, φωτισμός, χρήση ηλεκτρικών συσκευών και μετακινήσεις με αυτοκίνητο. Για καθέναν από αυτούς τους τομείς προτείνονται τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας μηδενικού κόστους, ενώ για όσες δράσεις απαιτείται επένδυση χρημάτων υπολογίζεται και ο χρόνος απόσβεσής τους.
Ορισμένες από τις δράσεις που προτείνονται στον Οδηγό είναι οι εξής:
Δράσεις μηδενικού κόστους
- Στην Αθήνα, η μείωση της θερμοκρασίας χώρου κατά 1οC, επιφέρει εξοικονόμηση έως 10%. Αυτό σημαίνει ότι αν έχουμε κατανάλωση ενέργειας το χειμώνα για παράδειγμα 500€ τότε εξοικονομούμε σχεδόν 50€ μειώνοντας τη θερμοκρασία στο θερμοστάτη κατά 1οC.
- Το πλυντήριο καίει ρεύμα αξίας περίπου 0,12 ευρώ σε κάθε πλύσιμο. Όταν πλένουμε στους 40οC εξοικονομούμε 8-15% του κόστους θέρμανσης του νερού.
- Αν ξεχνάτε το φορτιστή μονίμως στην πρίζα να ξέρετε ότι μόλις το 5% της ενέργειας καταναλώνεται για να φορτιστεί η συσκευή. Το υπόλοιπο 95% ξοδεύεται χωρίς λόγο.
- Οδηγώντας συντηρητικά μπορεί να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου κατά σχεδόν 5% μέσα στην πόλη και ως 25-30% στην εθνική οδό.
Δράσεις που απαιτούν επένδυση χρημάτων
- Η μόνωση των σωλήνων ζεστού νερού κοστίζει 12€ /m2 και έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας έως 30%. Το κόστος αποσβένεται σε περίπου 6 μήνες.
- Στις πολυκατοικίες που διαθέτουν παλιά κεντρικά συστήματα θέρμανσης, θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί η αντικατάσταση των παλιών συστημάτων με νέου τύπου που είναι πιο αποδοτικά. Η χρήση νέων καυστήρων μπορεί να μειώσει το κόστος λειτουργίας κατά 15€ 20% με αντίστοιχο χρόνο απόσβεσης τα 3 χρόνια.
- Ένας λαμπτήρας LED 7 Watt αποδίδει όσο ένας κοινός λαμπτήρας 60 Watt. Η απόσβεση γίνεται σε λιγότερο από 2 χρόνια.
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr