ΓΙΑΤΡΟΣ ΝΤΟΥΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΝΤΟΥΛΑΣ ΑΘ.
Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ κ. ΓΕΩΡΓΙΑ
Ο ΓΙΑΤΡΟΣ
Όπως ίσως πολύ καλά ξέρετε εδώ και αρκετά χρόνια ο Πολιτιστικός Τερπνής ασχολήθηκε με την καταγραφή εθίμων αλλά και σημαντικών προσώπων κυρίως της Τερπνής, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διαμόρφωσαν ή και επηρέασαν ποικιλοτρόπως τη ζωή των Τερπνιωτών. Ένα από τα σπουδαία πρόσωπα της Τερπνής είναι και ο γιατρός Ντούλας. Γεννήθηκε το 1910 και άφησε την τελευταία πνοή από ανακοπή το 1993 σε ηλικία 83 ετών. Σπούδασε ιατρική στο Καποδιστριακό πανεπιστήμιο των Αθηνών και το 1940 πήρε την ειδικότητα του Ειδικού Παθολόγου. Μάλιστα για ένα χρόνο ενδιάμεσα σταμάτησε τις σπουδές του, βλέπετε οι εποχές ήταν πάρα πολύ δύσκολες, προκειμένου να μαζέψει λεφτά και συνεχίζοντας πήρε το πτυχίο του. Δύσκολα φοιτητικά χρόνια στην Αθήνα μια και ο κόσμος δυσκολευόταν να εξασφαλίσει τον άρτον τον επιούσιον, πως λοιπόν να σπουδάσει στην Αθήνα ένα παιδί. Όπως συνήθιζε να λέει ο ίδιος ο γιατρός το γεύμα τις περισσότερες ημέρες για όλους ήταν ένα και μοναδικό και ήταν ευχαριστημένοι οι νεαροί φοιτητές αν το είχαν εξασφαλισμένο. Ήταν ο πρώτος Τερπνιώτης που έγινε γιατρός και ακολούθησαν για την ιστορία οι γιατροί Γιάννης Ράπτης, Λάζαρος Ράπτης και Μηνάς Καρούσης. Διατηρούσε στην αρχή ιατρείο στη Νιγρίτα, για όσους γνωρίζετε εκεί περίπου που σήμερα έχει το κατάστημά του ο Γιάννης Κων/λας δηλ απέναντι από το δημαρχείο και αργότερα δίπλα στην Αγροτική Τράπεζα. Το 1963 παντρεύτηκε την κ. Γεωργία Μπουγιώτα η οποία ήταν απόφοιτος της Χαροκοπείου Σχολής Αθηνών και ο γάμος έγινε στο εκκλησάκι του Αγίου Μανδηλίου στο Παλιόκαστρο, κάτι που αποτέλεσε κορυφαίο και πολυσυζητημένο γεγονός για την εποχή, μια και ήταν πρωτοποριακή η επιλογή  του τόπου τέλεσης του γάμου. Ο γιατρός απέκτησε από το γάμο του δύο κόρες, την Ευαγγελία-οικιακά και την Ελένη-δικηγόρο στη Θεσσαλονίκη.
Όπως γνωρίζουν και μας πληροφορούν οι Τερπνιώτες, ο γιατρός ήταν περισσότερο γνωστός με το επίθετο παρά με το μικρό του όνομα, που ίσως οι περισσότεροι κυρίως εκτός Τερπνής το  Αθανάσιος δεν το γνώριζαν. Ήταν ο γιατρός Ντούλας. Επρόκειτο για ένα καταπληκτικό επιστήμονα για την εποχή του, τον οποίο επισκεφτόταν ασθενείς από όλη τη Μακεδονία και Θράκη, αλλά και από όλη την Ελλάδα για να βρουν γιατρειά. Ο γιατρός της Τερπνής ήταν πολύ γνωστός στον ιατρικό κύκλο για την τόλμη αλλά και τις βαθιές γνώσεις του στην Ιατρική και πάρα πολύς κόσμος ακόμη και σήμερα τον ευγνωμονεί. Τη μεγάλη του αγάπη για την Ιατρική συναγωνιζόταν ίσως το πάθος που είχε για τη Γεωπονία την οποία επίσης υπεραγαπούσε και στην οποία πολλά πειράματα έκανε, προκειμένου να πετύχει νέες βελτιωμένες καλλιέργειες. Όταν έφυγε από τη ζωή το 1993, ετοίμαζε να ανακοινώσει στην Ιατρική Κοινότητα κάποιες μελέτες και συμπεράσματα σχετικά με την ψωρίαση, που δυστυχώς δεν πρόλαβε. Πάρα πολύς κόσμος είχε γίνει καλά χάρη στα φάρμακα του καταπληκτικού γιατρού Ντούλα.

ΒΑΓ. ΓΙΑΧΙΑΣ-ΝΤΟΥΛΑ ΓΕΩΡΓ-ΔΡΑΜΑΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Τα στοιχεία που μόλις προαναφέραμε αλλά και το φωτογραφικό υλικό μας έκανε την τιμή να μας το παραχωρήσει η κ. Γεωργία Μπουγιώτα-Ντούλα, σύζυγος του γιατρού, ένας καλλιεργημένος και ευγενέστατος άνθρωπος την οποία ευχαριστούμε πολύ για τη θερμή φιλοξενία και τις άγνωστες πληροφορίες που μας έδωσε για το γιατρό αλλά και για την κοινωνική και μαθητική ζωή της δεκαετίας του 50. Η ίδια φοίτησε στο Γυμνάσιο Νιγρίτας με συμμαθητές και συμμαθήτριες που όλοι ανεξαιρέτως στη συνέχεια διέπρεψαν σε διάφορες επιστήμες, μια και όπως γνωρίζετε η αποφοίτηση εκείνα τα χρόνια από το Γυμνάσιο αντιστοιχούσε με σημερινό πανεπιστήμιο.

Σας παραθέτουμε κάποιες φωτογραφίες του γιατρού αλλά και φωτογραφίες που μας παραχώρησε η σύζυγος του γιατρού κ. Γεωργία Ντούλα από το 1930 έως και 1965 περίπου, από την καθημερινή αλλά και τη μαθητική ζωή  της εποχής.
ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr