Άνοιγμα του Αγίου Όρους και στις γυναίκες

Ο Δήμος Αριστοτέλη σε συνεργασία με την «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.» και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού κατέθεσαν πρόταση χρηματοδότησης του έργου: «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Προβολής της...
Αθωνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς», προϋπολογισμού 1.998.750,00€, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση».

Σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι η προβολή και παρουσίαση της Αθωνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη βάση μιας ενιαίας παρουσίασης, η οποία θα διατρέχει την ιστορική εξέλιξη του Αγίου Όρους και θα διαπερνά τον πλούτο των κειμηλίων, την καθημερινότητα και κυρίως την πνευματικότητα του συγκεκριμένου χώρου.
Με τη δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου Προβολής της Αθωνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο Δήμος Αριστοτέλη στοχεύει στο άνοιγμα του Αγίου Όρους για τις γυναίκες και όλους τους επισκέπτες, που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά ένα μοναδικό θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο αναφοράς.
Η τρισδιάστατη απεικόνιση της ζωής των Μοναχών, του ανεκτίμητου πλούτου και της σπάνιας ομορφιάς των Μονών και του Αγιορείτικου περιβάλλοντος, θα γίνει με την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών σε δύο διαφορετικά σημεία και συγκεκριμένα:
• Στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Αριστοτέλη στην Ιερισσό, το οποίο περιλαμβάνει αμφιθέατρο με την κατάλληλη διαμόρφωση αλλά και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την προβολή ταινιών μεγάλης ανάλυσης και τρισδιάστατης προβολής.
• Στις αναστηλωμένες αίθουσες της Μονής Ζυγού, η οποία βρίσκεται στην Ουρανούπολη και αποτελεί την φυσική Πύλη προς την Αθωνική Πολιτεία.
Το Ψηφιακό Μουσείο Προβολής της Αθωνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα περιλαμβάνει ενότητες όπως:
Φυσικό περιβάλλον των είκοσι μονών του Αγίου Όρους.
Μνημειακός πλούτος της κάθε μονής.
Η καθημερινή και λειτουργική ζωή στον Άθω.
Η ιστορία των μονών του Άθω, οι βιβλιοθήκες και οι θαυματουργές εικόνες του Αγίου Όρους.
Η δημιουργία μιας εικόνας, ενός ψηφιδωτού δαπέδου.
Η αρχιτεκτονική των ναών του Αγίου Όρους.
Η αρχιτεκτονική των άλλων κτιρίων (τράπεζες, παρεκκλήσια, πτέρυγες κλπ) .
Με την ολοκλήρωση του έργου, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη μακραίωνη ιστορία, τα μνημεία και τα κειμήλια του Αγίου Όρους. Να περιηγηθούν στις είκοσι Μονές της Αθωνικής Πολιτείας, σε Σκήτες και Κελλιά. Να γοητευτούν από το υπέροχο φυσικό περιβάλλον και τη μοναδική Αγιορείτική Αρχιτεκτονική. Να γνωρίσουν το Τυπικό και την εκκλησιαστική παράδοση του Αγίου Όρους. Να δουν την καθημερινότητα των μοναχών, τις ασχολίες τους.
Με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Χρήστος Πάχτας ανέφερε τα εξής:
«Η γειτνίαση με το Άγιο Όρος, το κέντρο του Ορθόδοξου μοναχισμού, με κειμήλια ανεκτίμητης αξίας, δημιουργεί τεράστιες δυνατότητες ανάδειξης αυτής της μοναδικής αγιορείτικης κληρονομιάς.
Ως νέα Δημοτική Αρχή επιθυμούμε να προβάλουμε με κάθε τρόπο της αξίες που διαπνέουν διαχρονικά το Άγιο Όρος. Η πίστη, η φιλοξενία, η κοινοβιακή ζωή, ο σεβασμός στο περιβάλλον, αξίες της αγιορείτικης κληρονομιάς, σίγουρα αποτελούν και τις καλύτερες εφεδρείες που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη επικαιρότητα. Στις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας εκείνο που έχουμε να προσφέρουμε είναι ο πολιτιστικός μας θησαυρός, από τον οποίον είναι γεμάτο το Άγιον Όρος.
Με τη δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου Προβολής της Αθωνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς επιδιώκουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στις γυναίκες όπως και στους επισκέπτες όλου του κόσμου, που δεν μπορούν να επισκεφτούν το Άγιο Όρος, να «βιώσουν» την ατμόσφαιρα και τις αξίες που διαπνέουν διαχρονικά το παγκόσμιο αυτό μνημείο της Χριστιανοσύνης. Αυτό ήταν ένα από τα προεκλογικά μας οράματα: «Το Άγιο Όρος ανοίγει για τις γυναίκες, για όλους τους επισκέπτες».
Η δημιουργία πόλου έλξης Θρησκευτικού- Προσκηνυματικού τουρισμού στην περιοχή μας και η μεταφορά του Χριστιανικού-Βυζαντινού πλούτου του τόπου μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, αποτελεί επιδίωξή μας.
Με τη δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Προβολής της Αθωνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα καταγράφεται, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η ζωή των Μοναχών, ο ανεκτίμητος πλούτος και η σπάνια ομορφιά των Μονών και του Αγιορείτικου περιβάλλοντος, αλλά και η βαθιά πνευματικότητά του.
Αυτό θα γίνει σε δύο διαφορετικούς χώρους, στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου μας στην Ιερισσό και στους χώρους της Μονής Ζυγού, με την παράλληλη ολοκλήρωση των αναστηλωτικών εργασιών και την ανάδειξη της.
Την πρότασή μας για τη δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου Προβολής της Αθωνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ξεκινήσαμε να την προετοιμάζουμε από τις πρώτες ημέρες ανάλήψης των καθηκόντων μας. Σε συνεργασία με την Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, προετοιμάσαμε εγκαίρως την πρότασή μας, προκειμένου να την υποβάλλουμε για χρηματοδότηση, με προϋπολογισμό 1.998.750,00€, στα Συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα
Η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης του έργου της δημιουργίας του Ψηφιακού Μουσείου Προβολής της Αθωνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελεί μια από τις σημαντικές παρεμβάσεις για τις οποίες δεσμευτήκαμε και σχετίζονται με τις παγκόσμιες μοναδικότητες της περιοχής μας».

Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr