Προς αξιοποίηση το «ΚΑΜΑΡΑ Α’» στη Νιγρίτα

Το άρθρο προέρχεται 
από την σερραϊκή εφημερίδα 
"Ακριτική Φωνή"
 και τη δημοσιογράφο Βούλα Αγκαθά.


Προς αξιοποίηση το «ΚΑΜΑΡΑ Α’» στη Νιγρίτα
  • «Κέντρο Πολιτισμού» σύντομα το ανενεργό στρατόπεδο
  • Στα «χέρια» της ΥΑΜΣ το «ΚΑΜΑΡΑ Β’»
Στην αξιοποίηση του στρατοπέδου «ΚΑΜΑΡΑ Α’» προσανατολίζεται η δημοτική αρχή Βισαλτίας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα φιλοξενεί δράσεις Πολιτισμού, αφού πρώτα ανακαινιστεί το κτήριο που, από την εγκατάλειψη, έχει υποστεί αρκετές φθορές.
Σημειώνεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Νομό (4 Ιουλίου) ο διευθυντής της Υπηρεσίας Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων (ΥΑΜΣ) κ. Εμμανουήλ Κρασανάκης συναντήθηκεπέρα από τον δήμαρχο Σερρών κ. Πέτρο Αγγελίδη- και με τον δήμαρχο Βισαλτίας κ. Δημήτρη Καλαϊτζή για να «διαπραγματευθούν» την τύχη των δύο ανενεργών στρατοπέδων της Νιγρίτας, των «ΚΑΜΑΡΑ Α’» και «ΚΑΜΑΡΑ Β’».
Στη συζήτηση που είχαν, ο κ. Κρασανάκης ενημέρωσε τον δήμαρχο ότι η υπηρεσία προτίθεται να διατηρήσει στην κυριότητά της το «ΚΑΜΑΡΑ Β» - έκτασης 7 στρ., που φιλοξενεί σήμερα τον Ιππικό σύλλογο Νιγρίτας-προς πολεοδόμηση και να παραχωρήσει προς χρήση το «ΚΑΜΑΡΑ Β’» -με έκταση 32 στρ., που βρίσκεται μεταξύ Νιγρίτας-Τερπνής, απέναντι από την Πυροσβεστική- στον δήμο.
«Μέσα από το πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας του υπουργείου θα προσπαθήσουμε να ανακαινίσουμε το κτήριο του στρατοπέδου» δήλωσε ο δήμαρχος Βισαλτίας κ. Δημήτρης Καλαϊτζής και πρόσθεσε ότι «οι χώροι του θα αποδοθούν σε συλλόγους της περιοχής και θα προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα όλων».
Αυτό ωστόσο που υπογράμμισε είναι ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται κάποιος χρόνος, κυρίως γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί η στατικότητα και η καταλληλότητα του κτηρίου και στη συνέχεια να γίνουν όλες οι απαιτούμενες εργασίες ανακαίνισής του, προκειμένου να μπορέσει να φιλοξενήσει δράσεις στις εγκαταστάσεις του. Για το λόγο αυτό έχει συσταθεί μία επιτροπή από αρμόδιους υπαλλήλους του δήμου (μηχανικούς-αρχιτέκτονες κλπ) οι οποίοι και θα προχωρήσουν στη μελέτη για την αποκατάστασή του.
Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι για την αίτηση χρήσης χώρου στο «ΚΑΜΑΡΑ Α’» που κατέθεσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τερπνής, η πρόεδρός του κυρία Γεωργία Δράμαλη διευκρίνισε ότι μπορεί ο σύλλογος να στεγάζεται στο κτήριο που του έχει παραχωρήσει ο δήμος (παλιά κοινότητα), ωστόσο ο χώρος του ισογείου είναι περιορισμένος και δεν μπορεί να φιλοξενήσει όλα τα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου, που λειτουργεί εκεί. «Τι πιο ιδανικό από το να λειτουργεί το Λαογραφικό μας Μουσείο στο Διοικητήριο της περιοχής» ανέφερε, ενώ σημείωσε παράλληλα πως στους χώρους του θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και κάποια από τα τμήματα του συλλόγου, που σήμερα «φιλοξενούνται» για τη λειτουργία τους στην αίθουσα του Κοινοτικού Καταστήματος.

Διευκρινίσεις για τις επιχορηγήσεις συλλόγων

Σχετικά με τις επιχορηγήσεις συλλόγων και σωματείων που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Βισαλτίας και που φέτος «κόπηκαν» με απόφαση της δημοτικής αρχής, ο κ. Καλαϊτζής εξήγησε πως οδηγήθηκε εκ των πραγμάτων σ αυτή την τακτική, αφενός λόγω της οικονομικής κρίσης και αφετέρου λόγω των οφειλών που βρήκε σε κωδικούς για τον πολιτισμό και αφορούν στα «Γερακίνεια». «Μακάρι να μπορούσαμε να συνδράμουμε οικονομικά σόλους τους συλλόγους, αλλά αυτό είναι ανέφικτο, τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά» εξήγησε «καθώς υπάρχουν παλαιότερα χρέη που πρέπει να καλυφθούν. Όταν για τα Γερακίνεια χρωστάμε στον έναν 8.000, στον άλλο 7.000 και στον τρίτο 17.000 ευρώ, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επιχορηγήσεις συλλόγων. Γι αυτό δεν υποσχεθήκαμε σε κανέναν τίποτα, ξεκαθαρίσαμε πως δεν θα δοθεί ούτε ένα ευρώ κι ας έγινα κακός σε κάποιους- και θα επανεξετάσουμε το ζήτημα τη νέα χρονιά. Δεδομένη πάντως είναι η ηθική, αλλά και η υλικοτεχνική στήριξη του δήμου στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι σύλλογοι του δήμου μας» κατέληξε.
Β.Α.
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr