Δικαιώματα και υποχρεώσεις φιλόζωων μέρος β'

 Το φιλοζωϊκό σωματείο Αδεσποτολόγιο μας ενημερώνει για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των φιλόζωων και όχι μόνο! Διαβάστε τα προσεκτικά για να προστατέψετε όχι μόνο τους εαυτούς σας αλλά και τους τετράποδούς σας!

♦ Η σίτιση των αδέσποτων δεν απαγορεύεται από το νόμο
Η σίτιση των αδέσποτων δεν απαγορεύεται σε καμία περίπτωση. Υπάρχει μάλιστα και αντίστοιχη αθωωτική απόφαση από το Πρωτοδικείο της Πάτρας (12/9/2003) για άτομο στο οποίο έγινε καταγγελία για το θέμα αυτό. Αντίθετα επιβάλλεται από την εθνική νομοθεσία που προστατεύει την
ευημερία των ζώων. Βέβαια θα πρέπει να φροντίζουμε για την καθαριότητα των χώρων όπου ταΐζονται τα ζώα γιατί αλλιώς προκαλούνται προβλήματα με τους περίοικους τα οποία μπορεί να προκαλέσουν περιστατικά δηλητηριάσεων.
 

♦ Η διατήρηση σκύλων και γατών αποκλειστικά σε ταράτσες ή μπαλκόνια απαγορεύεται βάσει του Νόμου 3170/2003.
 
Αν δεν θέλετε να συγκατοικήσετε πραγματικά με ένα ζωάκι μην το υιοθετείτε. Δεν υπάρχει λόγος να το ταλαιπωρείτε.
 

♦ Ο νόμος επιτρέπει μέχρι 2 ζώα ανά κατοικία. 
Ακόμα και αν ο κανονισμός της πολυκατοικίας το απαγορεύει, έχουμε το δικαίωμα να διατηρήσουμε δύο κατοικίδια.
Για μονοκατοικίες δεν υπάρχει περιορισμός στο όριο των ζώων αρκεί να τηρούνται βασικές υγειονομικές διατάξεις και οι διατάξεις περί κοινής ησυχίας.
 

♦ Δεν επιτρέπεται ο περίπατος σκύλων χωρίς συνοδό και χωρίς λουρί.
 Ο ιδιοκτήτης σκύλου οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτητών ή σε κοινόχρηστους χώρους. Ο ιδιοκτήτης επίσης οφείλει να ελέγχει το σκύλο του ώστε να μην αποτελεί κίνδυνο για άλλα σκυλιά ή γάτες, αδέσποτα ή δεσποζόμενα. Ο νόμος ορίζει ότι ο ιδιοκτήτης οφείλει να μαζεύει τις ακαθαρσίες του σκύλου από τους δημόσιους χώρους. Αυτές εξάλλου αποτελούν μια από τις βασικές αιτίες δηλητηριάσεων.
 Αν ο σκύλος ή η γάτα βρίσκεται εκτός των ορίων της οικίας του ιδιοκτήτη και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψή του, θεωρείται αδέσποτος.
 


Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr