Δικαιώματα και υποχρεώσεις φιλόζωων μέρος α'

Επειδή υπάρχουν ευτυχώς αρκετοί φιλόζωοι, λιγότεροι μη φιλόζωοι, αλλά πολλοί που δεν ξέρουν και... φοβούνται να ρωτήσουν, θα δημοσιεύσουμε σε τρία μέρη τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των φιλόζωων με βάση ένα πολύ χρήσιμο οδηγό του φιλοζωϊκου σωματείου Αδεσποτολόγιο!
1. Η εγκατάλειψη κατοικίδιου απαγορεύεται βάσει του Νόμου 3170/2003 και 1197/81.

Μην υιοθετείτε κατοικίδια αν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να τα φροντίσετε μακροπρόθεσμα. Μην μαζεύετε ζωάκια από το δρόμο αν δεν μπορείτε να τα κρατήσετε μέχρι να υιοθετηθούν. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να κρατήσετε το ζωάκι σας προωθείστε το με αγγελίες σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα και κρατήστε το σπίτι ή σε πανσιόν μικρών ζώων, μέχρι να υιοθετηθεί.
Μην δίνετε ζώα για υιοθεσία, αν δεν ελέγξετε πρώτα
το χώρο που θα διαμένει το ζώο. Μέσω αγγελιών παίζονται πολλά «παιχνίδια» εις βάρος των ζώων από επιτήδειους και καταλήγουν πολύ άσχημα. Ζητήστε την βοήθεια κάποιου φιλοζωικού σωματείου στον έλεγχο του υποψηφίου πριν και μετά την υιοθεσία.

2.
 Οι ανεξέλεγκτες γέννες απαγορεύονται βάσει του Νόμου 3170/2003.

Στειρώστε το σκύλο ή τη γάτα σας. Η εγκατάλειψη μικρών στα σκουπίδια ή στο δρόμο είναι απάνθρωπη και εγκληματική καθώς μικρό ποσοστό των ζώων αυτών επιβιώνει και μόνο με την επέμβαση κάποιου φιλόζωου. Η στείρωση είναι μια απλή επέμβαση και απαραίτητη αν θέλουμε να κρατήσουμε ένα κατοικίδιο στο σπίτι χωρίς να το ζευγαρώνουμε, ειδικά αν πρόκειται για γάτα.
Κτηνιατρικά έχει αποδειχθεί ότι δεν χρειάζεται το ζώο να γεννήσει μια φορά πριν στειρωθεί.
 

3. Η δηλητηρίαση και κακοποίηση δεσποζόμενων και αδέσποτων κατοικίδιων απαγορεύεται, νόμοι 3170/2003 και 1197/81.
Με εγκύκλιό του στις 4/8/2010 το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δίνει την οδηγία στα αστυνομικά τμήματα να εξετάζουν σοβαρά οποιαδήποτε σχετική καταγγελία. Παρακαλούμε καταγγέλλετε οποιοδήποτε περιστατικό κακοποίησης στην Αστυνομία και επιμένετε να το καταγράψουν και να το εξετάσουν. Αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του αυτόφωρου, ζητείστε το γραπτά μέσα στην μήνυσή σας. Για παράδειγμα, αν ένα αδίκημα κατά ζώου έγινε στις 04.12.10 το αυτόφωρο λήγει την άλλη μέρα στις 24.00. Παρακολουθείτε τηλεφωνώντας συνεχώς, αν η αστυνομία ενεργοποιείται για την σύλληψη του δράστη.
 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr