37 χρόνια μετά...ΚΥΠΡΟΣ- ας μη ξεχάσουμε ποτέ.......

37 χρόνια μετά...

Στις 5.30 το πρωί, ώρα που άρχισε η εισβολή του Αττίλα, ήχησαν οι σειρήνες στις ελεύθερες περιοχές.
Στις 5.30 το πρωί, ώρα που άρχισε η εισβολή του Αττίλα, ήχησαν οι σειρήνες στις ελεύθερες περιοχές
Ο κυπριακός Ελληνισμός τιμά σήμερα, 37 χρόνια από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, τους πεσόντες, καταδικάζει τη συνεχιζόμενη κατοχή του ενός τρίτου της Κύπρου και...διατρανώνει για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητά του να αγωνιστεί για την απελευθέρωση και την επανένωση του νησιού.

Με αφορμή τη σημερινή μαύρη επέτειο οργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης
για τους πεσόντες, δεήσεις για τους αγνοούμενους με τις οποίες ο κυπριακός ελληνισμός θυμάται και καταδικάζει την τουρκική εισβολή.

Στις 5.30 το πρωί, ώρα που άρχισε η εισβολή του Αττίλα, ήχησαν οι σειρήνες στις ελεύθερες περιοχές.

Στις 08.00 τελέστηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Παναγιώτη Μπεγλίτη, διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων και άλλων επισήμων.

Στις 100:0 ψάληκε από τον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ και στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων και άλλων επισήμων, παράκληση για την απελευθέρωση της νήσου από τον Τούρκο εισβολέα, την επιστροφή όλων των προσφύγων μας στις πατρογονικές τους εστίες και τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων.

Στις 100:0 ψάληκε από τον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ και στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων και άλλων επισήμων, παράκληση για την απελευθέρωση της νήσου από τον Τούρκο εισβολέα.

Εξερχόμενος του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης, μετά την παράκληση για την απελευθέρωση της Κύπρου και το μνημόσυνο πεσόντων κατά το πραξικόπημα και την εισβολή, και κληθείς από τους δημοσιογράφους να προβεί σε κάποια δήλωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρέπεμψε στην ψεσινή του ομιλία.

«Δεν έχω να προσθέσω ο,τιδήποτε σε αυτά που είπα ψες. Νομίζω ότι ό,τι είχα να πω το έχω πει», δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Στον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης εψάλη παράκληση για την απελευθέρωση της νήσου και τελέστηκε το μνημόσυνο των πεσόντων. Της παράκλησης προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ΙΙ ενώ επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Στην παράκληση, μεταξύ άλλων, παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων καθώς και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Παναγιώτης Μπεγλίτης.

Επίσης τελέστηκε επίσημο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος τόνισε ότι «χρέος και υποχρέωση όλων μας είναι να μην ξεχνούμε τις εθνικές συμφορές και τραγωδίες όπως καθήκον και υποχρέωσή μας είναι να τιμούμε αυτούς που αγωνίστηκαν για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του νόμιμου Προέδρου της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου τις μαύρες μέρες του πραξικοπήματος, όπως και αυτούς που αγωνίστηκαν για να αντιμετωπίσουν την τουρκική θηριωδία το καλοκαίρι του 1974».

Σε ομιλία του στον Ιερό Ναό Παναγίας της Φανερωμένης για την αποφράδα ημέρα της τουρκικής εισβολής, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «καταδικάζουμε απερίφραστα το προδοτικό πραξικόπημα που προσέφερε στην Τουρκία την ευκαιρία που από χρόνια έψαχνε για να επιβάλλει τα διχοτομικά της σχέδια στο νησί».

«Καταδικάζουμε και δεν ξεχνάμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την επεμβατική πολιτική της Αγκυρας στην Κύπρο και την κατοχή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα», είπε ο κ. Νεοφύτου.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «σε τούτες τις μαύρες μέρες ο τόπος μας συνταράχτηκε και από την έκρηξη της Δευτέρας 11ης του Ιούλη και τον άδικο χαμό 13 ηρωικών συμπατριωτών μας», ένα γεγονός «που μαύρισε ξανά η ψυχή μας, μας συντάραξε, για να προβληματιστούμε, να διορθώσουμε τα λάθη, να προχωρήσουμε ξανά στον ορθό δρόμο της δράσης και όχι της αδράνειας, της επιμονής και όχι της ανοχής, του σωστού και του δίκαιου και όχι της απάθειας και της αβασάνιστης αποδοχής των κακώς εχόντων».

Ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι «υποχρέωση και ελάχιστο μνημόσυνο προς τους 13 ήρωες από την έκρηξη στη Ναυτική Βάση, πέραν από τις απολογίες μας για τις δυσλειτουργίες πολιτικές και διοικητικές της Πολιτείας που δυστυχώς οδήγησαν στο τραγικό συμβάν, είναι η δημόσια δέσμευση από όλους μας ότι η έρευνα θα προχωρήσει σε βάθος και όλοι όσοι ευθύνονται θα τιμωρηθούν παραδειγματικά».

Στην ομιλία του ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε και στην παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν «για να γιορτάσει» την τουρκική επέλαση στο νησί.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης, που καθημερινά αυξάνει τον αριθμό των εποίκων στις κατεχόμενες περιοχές, που συνεχίζει να αποστέλλει στρατεύματα κατοχής, που ξεπουλά τις ελληνοκυπριακές περιουσίες, που καταστρέφει ασύστολα τη θρησκευτική και πολιτιστική μας κληρονομιά, θρασύτατα επισκέπτεται τις κατεχόμενες περιοχές, πανηγυρίζοντας για τις παράνομες ενέργειες και πράξεις στο νησί, την εισβολή του τουρκικού στρατού και την κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Συνέχισε λέγοντας ότι «προκλητικός και απαράδεχτος ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε χθες πως πρέπει να ξεχάσουμε τη Μόρφου, το Ριζοκάρπασο, να ξεχάσουμε τα κατεχόμενα εδάφη και να δεχτούμε τα δύο ισότιμα κράτη».
«Αυτός ο ηγέτης δεν μπορεί να έχει ευρωπαϊκές φιλοδοξίες με τέτοιες απαράδεχτες θέσεις», υπέδειξε προς τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Νεοφύτου επαναβεβαίωσε ότι «τριάντα επτά χρόνια μετά, σταθερά επιθυμούμε και επιδιώκουμε την επίλυση του Κυπριακού, την επανένωση της Κύπρου που παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα μας, επιθυμία και επιδίωξη η οποία αντικατοπτρίζει τα αισθήματα ολόκληρου του κυπριακού ελληνισμού, ο οποίος περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο επιθυμούμε το συντομότερο δυνατό την επίλυση του Κυπριακού».

Είπε, ωστόσο, ότι «την ίδια ώρα η επιθυμία και ο πόθος μας για επίλυση του Κυπριακού δεν σημαίνει και δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται από κανένα ως διάθεση για αποδοχή απαράδεκτης λύσης».

Οπως είπε ο κ. Νεοφύτου, «δεν έχουμε δικαίωμα να δεχθούμε μια διευθέτηση του Κυπριακού που δεν θα προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις στα σημερινά προβλήματα εξ αιτίας της εισβολής και θα θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε καθήκον και υποχρέωση προς τα θύματα της τραγωδίας του 1974, να διασφαλίσουμε ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα ψηφίσματα των ΗΕ και θα αποκαθιστά στο νησί τα νόμιμα δικαιώματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «κανείς στην ε/κ κοινότητα δεν αρνείται τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, αυτό όμως που δεν αποδεχόμαστε είναι την τουρκική επικυριαρχία, τις τουρκικές εγγυήσεις και τα τουρκικά στρατεύματα».

Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο» την ένταξή μας στην ΕΕ ενώ σημείωσε ότι «δεν είναι νοητό στην Ευρώπη του 2011, όπου η ΕΕ εγγυάται τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα τρίτων κρατών, να απαιτεί η Τουρκία να εγγυηθεί την λύση του Κυπριακού και μάλιστα με μονομερή επεμβατικά δικαιώματα».

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως «είναι αναχρονιστικό ένα υποψήφιο κράτος για ένταξη στην ΕΕ να ζητά να εγγυηθεί τη λύση που αφορά το μέλλον, την υπόσταση ενός κράτους μέλους της ΕΕ».

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είπε ότι «οι μέχρι σήμερα εξελίξεις δεν αφήνουν σε εμάς αμφιβολία ότι για την στασιμότητα που παρατηρείται στις συνομιλίες υπεύθυνη είναι η Αγκυρα με τις θέσεις που υποβάλλονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά και που δημοσίως διακηρύσσονται από την τουρκική πλευρά να αποδεικνύουν, δυστυχώς, τις πραγματικές προθέσεις της Αγκυρας στο νησί».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «η κατοχική δύναμη αρκούμενη σε επικοινωνιακά τεχνάσματα για δήθεν επιθυμία της για επίλυση του Κυπριακού δεν προβαίνει σε κανένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή και εδώ είναι η δική μας ευθύνη: Να προβάλουμε αυτή την αδιαλλαξία της Αγκυρας και να ξεκαθαρίσουμε σε όλους ότι εμείς οι Ελληνοκύπριοι, τα θύματα της τουρκικής βαρβαρότητας στο νησί, θέλουμε το συντομότερο δυνατό λύση, την επίτευξη της οποίας όμως εμποδίζει η Τουρκία με την έλλειψη πολιτικής βούλησης και εποικοδομητικών προτάσεων».

Στην ομιλία του, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «σε αυτές τις μαύρες επετείους δεν θα πρέπει να περιοριζόμαστε στην απόδοση μόνον των οφειλόμενων τιμών σε όσους ηρωικά θυσιάστηκαν στο βωμό της ελευθερίας διότι αν περιοριστούμε σε αυτό, τότε δεν αντιλαμβανόμαστε το πραγματικό νόημα των τραγικών επετείων».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «με αφορμή λοιπόν τη σημερινή καταδίκη των τραγικών γεγονότων του μαύρου Ιούλη του 1974, αλλά και την πρόσφατη τραγωδία στη ναυτική βάση ‘Ευάγγελος Φλωράκης’, οφείλουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να διδαχθούμε μέσα από την ιστορία μας, με την ελπίδα ότι θα αντιληφθούμε και θα έχουμε ως οδηγούς μας σημαντικά και βασικά εθνικά διδάγματα».

Και το πρώτο και το πιο σημαντικό από αυτά, είπε ο κ. Νεοφύτου, «είναι η ανάγκη πραγματικής ενότητας ανάμεσα μας».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι δεν είναι δυνατό 51 χρόνια μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας «να μην έχουμε ακόμη πετύχει τη συμφιλίωση» για αυτό, ακριβώς, «είναι πλέον καιρός, τιμώντας πραγματικά όλους αυτούς που θυσιάστηκαν και έφυγαν χωρίς ποτέ να μάθουν πόσο αδικήθηκαν και αποδεικνύοντας ότι πραγματικά επιθυμούμε να ξημερώσουν καλύτερες μέρες σε αυτό τον πολυβασανισμένο τόπο, να παραμεριστούν διαφορές και να πετύχουμε την πολυπόθητη συμφιλίωση η οποία είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί η τουρκική επεκτατικότητα στο νησί διότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Απευθυνόμενος προς τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «σε αυτή την ύψιστη προτεραιότητα, Μακαριότατε, και η Εκκλησία θεωρώ πως μπορεί να πρωτοστατήσει και να βοηθήσει διαδραματίζοντας το δικό της ρόλο. Τη διασφάλιση της ενότητας και ομοψυχίας του λαού μας».

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «αναμφίβολα υπάρχουν διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσά μας» κάτι το οποίο «είναι φυσιολογικό και στις δημοκρατίες απολύτως αποδεκτό, και αναγκαίο».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «την ίδια στιγμή, όμως, όλοι βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες της τουρκικής θηριωδίας στο νησί και όλοι αντιμετωπίζουμε τις ίδιες απειλές».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «καθήκον και υποχρέωση μας προς όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για αυτό το τόπο, προς όλους αυτούς που αντιστάθηκαν στο προδοτικό πραξικόπημα, που αντιστάθηκαν στη βάρβαρη τουρκική εισβολή, είναι να πετύχουμε την συμφιλίωση για να μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία για να ξημερώσουν καλύτερες και πιο ελπιδοφόρες μέρες για μας και τα παιδιά μας».

«Η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να είναι διαιρεμένη και πολύ πιο μικρή για να αντέξει το θρήνο και το χαμό, από νέες τραγωδίες, παλικαριών της», είπε ο κ. Νεοφύτου.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «με ταπεινοφροσύνη, σύνεση και ειλικρίνεια πρέπει να αντιληφθούμε ότι για να δούμε καλύτερες μέρες, για να φανούμε αντάξιοι σε όσους ηρωικά έφυγαν, θα πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για την επανένωση του τόπου μας, για την ευημερία του λαού μας, για την ασφάλεια των πολιτών μας».

Επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της τουρκικής εισβολής του 1974 αναπέμφθηκε το πρωί στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Τύμβος της Μακεδονίτισσας.

Τύμβος Μακεδονίτισσας – Δέηση
Επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της τουρκικής εισβολής του 1974 αναπέμφθηκε το πρωί στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Τύμβος της Μακεδονίτισσας, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, του Υπουργού Αμυνας Δημήτρη Ηλιάδη, εκπροσώπων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Κύπρου και εκπροσώπων της ελληνικής Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων.

Της επιμνημόσυνης δέησης, της οποίας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων, η καθιερωμένη στέψη ηρώων και η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων.

Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο Πρόεδρος της Βουλής, εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Παναγιώτης Μπεγλίτης, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας Γιώργος Βαρνάβα, Πρόεδροι ή εκπρόσωποι κομμάτων, και της Βουλής των Ελλήνων, ο παραιτηθείς Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης, ο Αρχηγός Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου.

Η όλη τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου.

Σε χθεσινή ειδική εκδήλωση καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι είναι η ώρα της ενότητας, της σύνεσης και της συναίνεσης.

«Δεν έχουμε δικαίωμα να επιδείξουμε παρόμοιες συμπεριφορές με το παρελθόν γιατί αυτή τη φορά τα αποτελέσματα θα είναι πλήρως καταστροφικά», υπέδειξε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «σας καλωσορίζω σε αυτόν τον ιερό χώρο, τον καθαγιασμένο με το αίμα των ανθρώπων που αντιστάθηκαν να μην περάσει ο φασισμός, να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια αυτού του προδομένου λαού».

Κατά την εκδήλωση τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή εις μνήμην των πεσόντων του πραξικοπήματος και της εισβολής αλλά και των 13 θυμάτων από τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί.
tromaktiko
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr