ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΡΠΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ


ΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ
ΤΑ ΕΙΚΟΝΙΣΜΑΤΑ
Φέτος, μετά από παραίνεση του αγαπημένου τ. αντιδημάρχου Παναγιώτη Χαραλαμπίδη αποφασίσαμε  να ακολουθήσουμε τα "Εικονίσματα", όσοι από το Δ.Σ του Πολιτιστικού δεν φύγαμε για τριήμερο. Και η αλήθεια είναι πως είχαμε μείνει στην αγαπημένη μας Τερπνή η πλειοψηφία του συμβουλίου, όπως αποδείχτηκε. Όχι μόνο ακολουθήσαμε  τα "Εικονίσματα" τα έξι μέλη του συλλόγου και ο τ. αντιδήμαρχος , αλλά όλοι πήραν στα χέρια και μια εικόνα για την περιφορά.
ΤΟ ΚΑΜΠΑΝΕΛΙ
ΣΤΑ ΠΛΑΤΑΝΟΥΔΙΑ
Φυσικά πολύ μεγάλη ήταν η προσέλευση νεαρών, μεγαλύτερων Τερπνιωτών ακόμη και παιδιών, αλλά και ετεροδημοτών στην περιφορά των εικόνων και των λειψάνων, σήμερα ημέρα γιορτής του αγίου Πνεύματος. Ο συννεφιασμένος καιρός και το αεράκι που φυσούσε συνέβαλαν στην πολύ μεγάλη συμμετοχή κόσμου και στα φετινά "Εικονίσματα", μια και η διαδρομή είναι αρκετά μεγάλη και αρκετά κουραστική τις πολύ ζεστές ημέρες. Είναι ένα εκκλησιαστικό έθιμο η περιφορά των εικόνων της εκκλησίας του αγίου Δημητρίου, που χάνεται στα βάθη του χρόνου όπως μας εξήγησαν ο πανοσιολογιότατος πατέρας Αυγουστίνος και ο πατέρας Παναγιώτης. Ξεκινάει η πομπή από την εκκλησία, περνάει από τα "Πλατανούδια", την πλατεία, τα  "Πεύκα" και επιστροφή  και κέρασμα στην εκκλησία του αγίου Δημητρίου, με ενδιάμεσες στάσεις σε όλα τα ξωκλήσια του χωριού. Στις μεγάλες στάσεις, στα πλατάνια, γίνεται το τρύπημα των δέντρων με μια αρίδα (αρίδα=μυτερό ελικοειδές ανοιχτήρι) και μέσα στην οπή ο ιερέας τοποθετεί αντίδωρο και κατόπιν η τρύπα κλείνει με ένα ξυλάκι.
Δείτε προς το παρόν τις υπέροχες φωτογραφίες που έβγαλε ο ταμίας μας κ. Τζιάνης Νίκος και θα καταλάβετε καλύτερα για τι σας μιλάμε στο βίντεο που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr