Δράσεις την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος από την Πρωτοβουλία Δημοτών του Δήμου Ηράκλειας

 

            ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

                    ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Mήνυμα από την Πρωτοβουλία Δημοτών του διευρυμένου Δήμου Ηράκλειας

                                                                                                   
Στις 15 Δεκεμβρίου 1972, η Γενική Συνέλευση του OΗΕ θέσπισε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, για να υπενθυμίζει στους κατοίκους του πλανήτη ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων. Ωστόσο η ευαισθητοποίηση όλων μας σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, δεν πρέπει να
περιοριστεί σε εκδηλώσεις και γιορτές, πολλές φορές επικοινωνιακού χαρακτήρα, που την επομένη θα έχουν ξεχαστεί. Ο πλανήτης μας ήδη εκπέμπει SOS, η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της γίνονται  αισθητές και πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αδιαφορίας από μέρους μας. Οι επετειακές και γιορταστικές εκδηλώσεις, είναι απαραίτητο να συνοδευτούν και από απλές αλλά καθημερινές πρακτικές του καθενός από μας, αλλά και συλλογικές δράσεις με στόχο τη δημιουργία μιας ασπίδας προστασίας γύρω από το φυσικό πλούτο της πατρίδας μας.
 Η Πρωτοβουλία Δημοτών του Δήμου Ηράκλειας τιμά την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος με συγκεκριμένη δράση που θα γίνει την Κυριακή 5 Ιουνίου 2011 ( 10.00 π.μ.  έως 12.30 μ.μ ).

 Η ΔΡΑΣΗ αυτή θα περιλαμβάνει:
 -Καθαρισμό  στο λιμανάκι του Λιθότοπου και στη  γύρω περιοχή.
-Καθαρισμό πάρκων στην Ηράκλεια, στο Λιμνοχώρι και στο ανατολικό ανάχωμα της λίμνης Κερκίνης.
Τόπος -ώρα συνάντησης: Πλατεία Δημαρχείου  Ηράκλειας, 10.00 πμ. από όπου και θα ξεκινήσουν δύο ομάδες για τις περιοχές  που αναφέρονται παραπάνω.

Θέλουμε να μεταδώσουμε προς κάθε αρμόδιο και κάθε πολίτη ένα μεγάλο SOS:
Γι  αυτό σας καλούμε όλους να συμμετέχετε μαζί μας στη δράση αυτή, την οποία θα υποστηρίξει και ομάδα Ευρωπαίων Εθελοντών που βρίσκεται  αυτό το διάστημα στις Σέρρες στο πλαίσιο ανταλλαγής εθελοντών από χώρες της Ε.Ε.
Πρόθεσή  μας είναι να διεκδικούμε, μια διαφορετική αντιμετώπιση του φυσικού περιβάλλοντος και  μέτρα για την προστασία του,  από τον οικείο  Δήμο, από την Περιφέρεια , την  Πολιτεία  ,όπως:
-Να σταματήσει  το συντομότερο δυνατόν η λειτουργία του     Χ.Α.Δ.Α. στην Τ. Κ.  Ποντισμένου που προκαλεί τη δικαιολογημένη αντίδραση των κατοίκων του χωριού.
-Να επεκταθεί-προσωρινά- ο ΧΥΤΑ Σερρών και να ολοκληρωθούν τα έργα  του ΧΥΤΥ  Παλαιοκάστρου σύμφωνα με όσα  προβλέπουν οι μελέτες ( κατασκευή Ε.Μ.Α.Κ. σταθμοί μεταφόρτωσης ΚΔΑΥ κ.α. )
-Οι Δήμοι να μην εφησυχάζουν αλλά να προωθούν παράλληλα με την κατασκευή των έργων για τον ΧΥΤΥ και τρόπους διαχείρισης που στοχεύουν στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, κατά το πρότυπο άλλων, που το έχουν καταφέρει χωρίς να ξοδέψουν υπέρογκα ποσά (π.χ Δήμος Ελευσίνας,  Σύρου, Συκεών κ.α ). Να επικαιροποιηθεί και να ενισχυθεί    η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ με την τοποθέτηση επί πλέον μπλε κάδων σε όλες τις Κοινότητες και να επεκταθεί  σε περισσότερες  κατηγορίες απορριμμάτων (μπάζα,ογκώδη, ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές συσκευές,απόβλητα ελαιοτριβείων και κτηνοτροφικών μονάδων κα ). Να γίνει ενημέρωση των δημοτών για την κομποστοποίηση και τα οφέλη της και προσπάθεια να πειστούν οι δημότες ώστε  να μειώσουν τον όγκο των απορριμμάτων, με την αλλαγή σε καταναλωτικές συνήθειες ή  πρακτικές (π.χ. περιορισμός  χρήσης πλαστικής σακούλας ).

 -Κατασκευή έργων  για την αντιμετώπιση του προβλήματος των υγρών λυμάτων. Να ολοκληρωθεί το έργο Αποχέτευσης-Βιολογικού της Ηράκλειας και να εξεταστεί παράλληλα  η δυνατότητα εγκαταστάσεων φυσικών ή άλλων συστημάτων επεξεργασίας λυμάτων σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου.( είναι σε εξέλιξη σχετικό πρόγραμμα του Υ.ΠΕ.Κ.Α.. με την ονομασία «Πράσινο χωριό».
- Ενημέρωση των Δημοτών για τις Α.Π.Ε. και για τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων ( εντός του Ιουνίου ξεκινά το «χτίζοντας το Μέλλον» ). Να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά σε σχολικές μονάδες του Δήμου, καθώς και στο δημοτικό φωτισμό. ( Η προστασία του περιβάλλοντος δίνει παράλληλα ευκαιρίες εξοικονόμησης ενέργειας  και αύξησης του εισοδήματος για τους πολίτες  μέσα από προγράμματα  πράσινης-αειφόρου ανάπτυξης ) .
-Σταδιακή αντικατάσταση των δημοτικών αυτοκινήτων με νέα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ( υβριδικά ).
-Προώθηση μέσα από το υφιστάμενο Γραφείο Αγροτικών θεμάτων της βιολογικής γεωργίας, κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας.

Χρειάζεται  συνεχής προσπάθεια για να κάνουμε τον τόπο μας  φιλικό, πράσινο, ανθρώπινο.  Να αναλάβουμε όλοι δράσεις με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.
Για  τη Συντονιστική Επιτροπή

Ανδρεάδης Ανδρέας         τηλ. 6976463286
Γάλλιος Νικόλαος                     6936116066
Τούσκας Ιωάννης                    69744385455
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr