Σφαγή αριστούχων σε 17 µαθήµατα - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

Σφαγή αριστούχων σε 17 µαθήµατα

Το άριστα αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολο και για τις σχολές αιχµής, όπως δείχνουν οι βαθµολογίες των υποψηφίων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Σφαγή αριστούχων στα 17 από τα 22 µαθήµατα των Πανελλαδικών, η οποία σπρώχνει προς τα κάτω τις φετινές βάσεις εισαγωγής στα περισσότερα τµήµατα και σχολές της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης, αποκάλυψε η χθεσινή ανακοίνωση των βαθµολογιών απότο υπουργείο Παιδείας.

Στα µαθήµατα-κλειδιά για τις σχολές αιχµής µειώθηκαν ακόµα και πάνω από το µισό οι αριστούχοι σε σύγκριση µε πέρυσι! Ειδικά στη Θετική Κατεύθυνση, το άριστα αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολο.

«Με την ανακοίνωση των βαθµολογιών µπαίνουµε στη δεύτερη φάση των εξετάσεων, που είναι και η πιο κρίσιµη: η συµπλήρωση του Μηχανογραφικού ∆ελτίου. Μία επιλογή µε γνώµονα τις προσωπικές προτιµήσεις αλλά και τις εθνικές ανάγκες, καθώς κριτήριο πλέον οφείλει να είναι και η
επαγγελµατική αποκατάσταση µέσα στις νέες αναπτυξιακές προοπτικές που θα πρέπει να δηµιουργήσει η χώρα. Φέτος, εισάγουµε µία αυτονόητη καινοτοµία, την ηλεκτρονική συµπλήρωση του Μηχανογραφικού», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Αννα∆ιαµαντοπούλου, η οποία παράλληλα εξέφρασε ευχαριστίες στον απερχόµενο υφυπουργό Γ. Πανάρετο, ο οποίος παρέµεινε χθες και βοήθησε στην έκδοση των βαθµολογιών.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΦΑΓΗ. Η δυσκολία των θεµάτων ήταν τόση ώστε στηΒιολογία Θετικής Κατεύθυνσης φέτος έγραψαν άριστα (18-20) 19,91% των µαθητών, ενώ πέρυσι 43,43%. Αρα διαφαίνεται τάση πτώσης στιςΙατρικές Σχολές. Στα Μαθηµατικά Θετικής, από 24,23% πέρυσι, οι αριστούχοι φέτος έπεσαν στο 11,09% και στη Φυσική από σχεδόν 23% σε 13,8%, κάτι που δείχνει τάση πτώσης και στις Πολυτεχνικές Σχολές.

Επίσης στα Αρχαία Θεωρητικής, οι αριστούχοι από 6,43% µειώθηκαν σε 2,78% κ.λπ., στα Λατινικά από 17,4% σε 16,2% – δεδοµένα που προδιαθέτουν για πτώση των βάσεων και στις Νοµικές, Φιλολογίες κ.λπ. Μόνο σε 5 µαθήµατα (Ιστορία και Φυσική Γενικής Παιδείας, Λογοτεχνία Θεωρητικής, Αρχές Οργάνωσης ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων και Ανάπτυξη Εφαρµογών Τεχνολογικής) τα άριστα ήταν φέτος περισσότερα από πέρυσι. Και στη Φυσική της Τεχνολογικής ΙΙ σηµειώθηκε πανωλεθρία, όπου σχεδόν 75% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση.

Η ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ της βαθµολογίας διαφοροποιήθηκε στα περισσότερα µαθήµατα σε σχέση µε το 2010. Μείωση εµφανίζεται στα γραπτά που βαθµολογήθηκαν µεταξύ 18-20 (11,09% έναντι 15,51% για το έτος 2010) καθώς και στα γραπτά που βαθµολογήθηκαν µεταξύ 15-18 (18,08% έναντι 19% για το έτος 2010). Το στοιχείο αυτό σε συνδυασµό µε τους κατά περίπου 5.000 λιγότερους υποψηφίους φέτος, οδηγεί στο γενικό συµπέρασµα για πτώση των βάσεων σε όλα τα Επιστηµονικά Πεδία, στις σχολές αιχµής αλλά και στις µεσαίας ζήτησης. Συγκεκριµένα, στο 1ο Επιστηµονικό Πεδίο αναµένεται µικρή πτώση των βάσεων στις Νοµικές και Παιδαγωγικές τωναστικών κέντρων. Στο 2ο Πεδίοοι βάσεις στις καθηγητικές και πληροφορικές στα κεντρικά Ιδρύµατα εκτιµάται ότι θα πέσουν αρκετά, ενώ στα περιφερειακά τµήµατα µπορεί να ξεπεράσουν τα 800 µόρια. Μικρή πτώση αναµένεται στις δύο µεγάλες Ιατρικές Σχολές του 3ου Πεδίου, ενώ οι περιφερειακές ενδέχεται να πέσουν ακόµα και κάτω από 18.700

µόρια. Οι Πολυτεχνικές Σχολές του 4ου Επιστηµονικού Πεδίου φαίνεται να πέφτουν λίγο στο κέντρο, αλλά στα τµήµατα της περιφέρειας µπορεί να εµφανιστεί πτώση ακόµα και κατά 700 µόρια. Τέλος, πτώση διαφαίνεται και στις Οικονοµικές Σχολές του 5ου Πεδίου.Ωστόσο, λόγω της κατάργησης των µετεγγραφών από φέτος (κάτι που σηµαίνει ότι ο κάθε υποψήφιος θα µείνει στη σχολή που θα εισαχθεί) αλλά και της µείωσης του αριθµού εισακτέων σε κάποιες σχολές, η πτώση δεν θα είναι καθολική. Ειδικά το θέµα των µετεγγραφών αναµένεται να παίξει ρόλο αστάθµητου παράγοντα στην κίνηση των βάσεων, καθώς φέτος πολλοί ενδιαφερόµενοι εκτιµάται ότι, λόγω και της οικονοµικής κρίσης, θα συµπληρώσουν Μηχανογραφικό επιλέγοντας πρώτα την πόλη που επιθυµούν και µετά το αντικείµενο σπουδών, σε αντίθεση µε όσα ίσχυαν µέχρι πέρυσι όταν επέλεγαν τη σχολή έχοντας κατά νου ότι στη συνέχεια θα έκαναν µετεγγραφή. Ετσι, δεν είναι απίθανο να βρεθούµε µπροστά σε φαινόµενα καταπόντισης των βάσεων σε µια σχολή αιχµής στην περιφέρεια, αλλά διατήρησης ή και αύξησης βάσεων στην ίδια σχολή αιχµής κεντρικών Ιδρυµάτων.

Από την άλλη, θα εµφανιστεί και πάλι το φαινόµενο της εισαγωγής σε περιφερειακά τµήµατα ΤΕΙ υποψηφίων µε βαθµούς κάτω από τηβάση. Ωστόσο αναµένεταιότι θα είναι πολύ περιορισµένο σε σύγκριση µε πέρυσι, καθώς το υπουργείο αποφάσισε ότι 26 τµήµατα ΤΕΙ της περιφέρειας δεν θα υποδεχθούν φέτος νέους φοιτητές, ακριβώς επειδή δεν παρουσίασαν ζήτηση τα τελευταία χρόνια.

e-βαθnullλογία
Στις εξετάσεις προσήλθε το 98,37% των υποψηφίων (85.478
από 86.924 υποψηφίους). το 2010 είχε προσέλθει το 98,4% (90.593 από 92.081). οι υποψήφιοι µπορούν να βρίσκουν τη βαθµολογία τους στην ιστοσελίδα http://results.minedu. gov.gr

Οι βαθµοί σπρώχνουν προς τα κάτω τις βάσεις, αλλά µε εξαιρέσεις
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr