18 ΜΑΪΟΥ - ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

O Πολιτιστικός Σύλογος Τερπνής θα φροντίσει την Τρίτη 18 Μαίου να μείνει το Λαογραφικό του Μουσείο όλη την ημέρα ανοικτό, ημέρα και νύχτα εορτασμού των Μουσείων.
Ας πούμε δυο λόγια για αυτή την ημέρα.

Το μήνυμα της επετείου είναι «να γίνουν όλα τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».

Η κεντρική εκδήλωση του φετινού εορτασμού θα γίνει στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου», τιμώμενο μουσείο για το 2011.Το μουσείο περιλαμβάνει κειμήλια από τη Μικρά Ασία, όπως λάβαρα, στολές, λευκά είδη, βιβλία, έγγραφα, χρηστικά αντικείμενα, που δώρισαν Μικρασιάτες από διάφορα σημεία της Ελλάδας και του κόσμου.
Εκθέσεις, ομιλίες, χάπενινγκ και πλήθος εκδηλώσεων θα γίνουν στην
Ελλάδα με αφορμή την Ημέρα και Νύχτα Μουσείων.
Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».
Πλήθος εκδηλώσεων διοργανώνουν τα μουσεία της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και την Νύχτα των Μουσείων. Δωρεάν είσοδος σε εκθέσεις, ομιλίες, εκπτώσεις στις εκδόσεις και επέκταση στο ωράριο αποτελούν μερικές μόνο από τις πρωτοβουλίες των Μουσείων.

Εορτασμοί και στην Ευρώπη

Tουλάχιστον 3.000 μουσεία θα ανοίξουν τις πύλες τους δωρεάν τη νύχτα, για έκτη φορά από τότε που καθιερώθηκε η Ευρωπαϊκή Νύχτα, αριθμός αυξημένος κατά 250 σε σχέση με πέρυσι.
Πέρυσι 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι μετείχαν στη Νύχτα των μουσείων στη Γαλλία. Η εκδήλωση σε όλους τους πολίτες, αλλά κυρίως στους νέους και σε όσους συνήθως δεν επισκέπτονται τα μουσεία.
«Βάλτε τη νύχτα μέσα σε ένα μουσείο. Είναι ένας τρόπος να το κάνετε πιο οικείο, να το απελευθερώσετε από την πολυτελή μορφή του, να το νιώσετε σαν ένα σπίτι, ένα σπίτι μνήμης» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Φρεντερίκ Μιτεράν, επισημαίνοντας την ευρωπαϊκή διάσταση της εκδήλωσης με το άνοιγμα όλων αυτών των μουσείων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την ίδια στιγμή.
Η Νύχτα των Μουσείων ξεκίνησε το 2005 από το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας, το οποίο είναι φορέας-συντονιστής του εορτασμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η UNESCO στηρίζει την πρωτοβουλία από το 2009.
 


ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛ. ΤΕΡΠΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ κ. ΝΑΝΤΙΑ ΔΕΡΕΝΤΕΗ.




Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr