2500 χρόνια - επετειακός Μαραθώνιος στη μνήμη της μάχης του Μαραθώνα


Την Κυριακή 31 Οκτωβρίου διεξάγεται ο 28ος Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας και την Πέμπτη στο Ζάππειο Μέγαρο παρετέθη η συνέντευξη Τύπου για το γιορταστικό τριήμερο της επετείου των 2.500 χρόνων που ολοκληρώνεται με τον αγώνα.

Οι εκ των κορυφαίων μετεχόντων στον αγώνα της Κυριακής, Κενυάτες Τζόναθαν Κιπκορίρ, Σάμι Κοσγκέι, Τζέικομπ Γέιτορ και η Ρωσίδα Ολγκα Γκλοκ, οι  προσκεκλημένοι μεγάλοι του παρελθότος Ρον Χιλ, Ρόζα Μότα, και εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής και των χορηγών εξέφρασαν τη χαρά και την υπερηφάνεια τους για την παρουσία τους στην Αθήνα και στη διοργάνωση.

Την εκδήλωση, στην οποία έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι του ελληνικού και ξένου Τύπου και αρκετά τηλεοπτικά δίκτυα , άνοιξε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής ο οποίος τόνισε:

«Είναι πολύ σημαντικό που φτάσαμε σε αυτή τη μεγάλη επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα να έχουμε στον αγώνα τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή κόσμου. Γύρω στους 12.500 δρομείς στον Μαραθώνιο και 22.000 συνολικά  είναι αριθμοί που
προσεγγίζουν τα όρια των δυνατοτήτων συμμετοχής λόγω της ιδιαιτερότητάς της σε σχέση με άλλες  Μαραθωνίων σε όλο τον κόσμο. Πιστεύω ότι και στον αγωνιστικό τομέα έχουμε φτάσει σε υψηλό επίπεδο και ίσως δούμε να καταρρίπτεται και το  ρεκόρ διαδρομής του Στέφανο Μπαλντίνι με 2 ώρες 10. 55 από το 2004. Για μας πάντως ο αγώνας θα λήξει μόνο όταν θα έχει τερματίσει και ο τελευταίος δρομέας».

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα Σπύρος Ζαγάρης σε σύντομο μήνυμα αφού καλωσόρισε τους ξένους αθλητές και  προσκεκλημένους, υπογράμμισε:

«Η Μάχη του Μαραθώνα ήταν η μάχη για μια ιδέα. Η νίκη της Δημοκρατίας απέναντι στη Μοναρχία».

Η  Ρόζα Μότα, από την Πορτογαλία, πρώτη γυναίκα που νίκησε σε Μαραθώνιο  μεγάλης διοργάνωσης, το 1982 στην Αθήνα,  είπε φανερά συγκινημένη:

«Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ και ευχαριστώ τους οργανωτές που μου έκαναν την τιμή να με προσκαλέσουν. Για μένα η Αθήνα είναι κάτι πολύ σημαντικό στην καριέρα μου αφού εδώ ήταν η πρώτη μου μεγάλη νίκη η οποία μου έδωσε την αυτοπεποίθηση για τις επιτυχίες που είχα στο αγώνισμα τα επόμενα χρόνια».

Ο νικητής στον Μαραθώνιο του Ευρωπαικού Πρωταθλήματος της Αθήνας το 1969 Βρετανός Ρον Χιλ δεν έκρυβε επίσης τη συγκίνησή του ενώ αναφερόταν σε εκείνο τον αγώνα:

«Ήταν ένας αγώνας που μένει χαραγμένος στη μνήμη μου ως ο πιο σημαντικός της καριέρας μου και η απαρχή μεγάλων γεγονότων  για μένα. Έτρεξα πολύ καλά και μετά από τον αγώνα αυτό και είχα κάνει και παγκόσμιο ρεκόρ με 2:09.08 αλλά αυτό που δεν ξεχνώ είναι τα συναισθήματα που ένοιωσα πλησιάζοντας στο Παναθηναικό Στάδιο. Η ιδέα ότι πλησιάζω στο Στάδιο με γέμισε με απίστευτη δύναμη και σιγουριά ότι μπορώ να ξεπεράσω τον προπορευόμενο αθλητή και να είμαι πρωτος. Το πέτυχα και από τότε ήταν αυτό που μου έδινε δύναμη.  Κράτησα για την Αθήνα τον 100ο μου Μαραθώνιο και έτρεξα το 1995 γιατί ήθελα να συνεορτάσω  στην κλασική διαδρομή».

Ο Τζόναθαν Κίπκοριρ με επίδοση 2:07.31  δήλωσε:

«Πρώτα πρώτα να πω ότι ευχαριστώ τους οργανωτές που με κάλεσαν να τρέξω σε αυτή τη μεγάλη επέτειο των 2.500 χρόνων. Το βρίσκω κάτι φανταστικό που βρίσκομαι εδώ. Δεν έχω ξανατρέξει σε τόσο δύσκολη διαδρομή. Χαίρομαι επί πλέον που θα τρέξω σε μια Ολυμπιακή πόλη. Θα προσπαθήσω να πάω όσο καλύτερα μπορώ».

Ο Σάμι Κοσγκέι τόνισε:

«Ευχαριστώ για την τιμή που βρίσκομαι εδώ, ξέρω τις δυσκολίες και θα προσπαθήσω να ελέγξω το ρυθμό και να τρέξω καλά».

Ο Τζέικομπ Γέιτορ πρόσθεσε:

«Χαίρομαι που βρίσκομαι στην Αθήνα και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το ότι θα τρέξω με σπουδαίους αντιπάλους».

Ο πρωταθλητής Ελλάδας Δημήτρης Θεοδωρακάκος, από τα φαβορί για νίκη στο ελληνικό πρωτάθλημα που διεξάγεται παράλληλα και από τις κορυφαίες ελληνικές ελπίδες για μια καλή θέση, είπε:

«Ζητώ από τον κόσμο να βγει και να δει την πολυμορφία των σωμάτων και των ηλικιών και να χειροκροτήσει τους μετέχοντες».

Η Τίνα Κεφαλά είπε με τη σειρά της:

«Ευχαριστώ όλους που μετέχουν σε αυτό τον αγώνα με οποιαδήποτε ιδιότητα και εύχομαι όλα να πάνε καλά».

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Κώστας Παναγόπουλος έδωσε στοιχεία για τους  άλλους δύο Μαραθωνίους  που διεξάγονται παράλληλα με τον 28ο Κλασικό Μαραθώνιο:

«Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα θα πάρουν μέρος 165 άνδρες και 27 γυναίκες και στο Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα CISM 120 αθλητές και αθλήτριες από 27 χώρες. Έχει προσπαθήσει ο ΣΕΓΑΣ να είναι αντάξιος της μεγάλης επετείου ο αγώνας. Όλο το προσωπικό έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό του. Καλώ τον Τύπο να δώσει χρόνο πρώτα στους αθλητές που είναι οι πρωταγωνιστές και ύστερα στους συντελεστές της διοργάνωσης».

TO BHMA
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr