ΝΤΑΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΖΟΥΡΝΑΔΕΣ

Την προηγούμενη βδομάδα μέσα στον πανικό της Φεγγαροβραδιάς, καταφέραμε να κάναμε επιτέλους μετά προσπάθεια τριών χρόνων και εγγραφή σε επαγγελματικό στούντιο με ζουρνάδες και νταούλια. Πριν 3 περίπου χρόνια ο Μπάρμπας ο Γιάννης πολύ καλός ζουρνατζής από το Φλάμπουρο Σερρών αποφάσισε να αφήσει τη δουλειά, μια και είχε περάσει τα 70 χρόνια και να βγει σε σύνταξη. Η επιτροπή πανηγύρεως Ζωοδόχου Πηγής Τερπνής είχε την έμπνευση το 2008 να τον βραβεύσει για την πολυετή προσφορά του στα μουσικά πράγματα της περιοχής. Αυτή η είδηση έγινε αφορμή να προσπαθήσουμε να καταγράψουμε αυτού του είδους τη μουσική, που φυσικά αποτελεί και τη μουσική παράδοση της περιοχής μας. Στους γάμους, σε γλέντια, σε χαρές, οι ζουρνάδες ήταν απαραίτητοι.Ξεκινήσαμε ένα κύκλο συζητήσεων με τους οργανοπαίκτες, που πάντα κατέληγε στο κενό. Αν θυμάστε πέρυσι και πρόπερσι είχαμε δημοσιεύσει κομμάτια από αυτές τις συναντήσεις, όπου συνομιλούσαμε με το Μπαρμπαγιάννη και μας έλεγε την ιστορία την δική του αλλά και προγενέστερων οργανοπαικτών. Και για να πούμε την αλήθεια αν δεν ήταν ο γυμναστής και παλιός χοροδιδάσκαλος του συλλόγου Γιάννης Τουλάκης, θα τα είχαμε παρατήσει, γιατί δε φαινόταν από πουθενά φως σε αυτό το εγχείρημα. Είχαμε απογοητευθεί. Πάντα κάτι προέκυπτε και δε γινόταν τίποτε.Αυτό το καλοκαίρι μόλις ήλθε ο Γιάννης ο Τουλάκης από την Αθήνα, πάλι επέμενε να ξαναπροσπαθήσουμε μήπως και τα καταφέρουμε. Επιτέλους λοιπόν φάνηκε από την πρώτη συνάντηση με τους ζουρνατζήδες, ότι είχε έλθει το πλήρωμα του χρόνου και τη Δευτέρα, 23 Αυγούστου παραμονή της Φεγγαροβραδιάς, πήγαμε στο στούντιο στις Σέρρες του Πετρακόγιαννη Γιάννη ενός εξαιρετικού επαγγελματία και μέχρι τις 9 το βράδυ έγινε η καταγραφή των
σκοπών του γάμου, των γλεντιών και του πανηγυριού της Τερπνής. Γιατί πρέπει να ξέρετε ότι οι σκοποί της Νιγρίτας, της Αγίας Παρασκευής και των χωριών που είναι δίπλα μας δεν ήταν ίδιοι. Διέφεραν. Εμείς προσπαθήσαμε να καταγράψουμε τους σκοπούς που έπαιζαν τα νταούλια στην Τερπνή. Εκείνο το βράδυ στο στούντιο καλέσαμε και ήλθε από τη Θεσσαλονίκη ο Χρήστος Δρούγγος, που είναι πολύ καλός γνώστης των ρυθμών του ζουρνά και φυσικά βοήθησε τα μέγιστα. Και εννοείται για όσους τον ξέρετε, έτσι όπως είναι μερακλής, χόρεψε κιόλας. Τον ευχαριστούμε πολύ, ήταν πολύτιμη η βοήθειά του. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που έστω και μετά χρόνια τα καταφέραμε, γιατί δεν υπάρχει άλλη επαγγελματική καταγραφή με νταούλια και ζουρνάδες. Αυτό που μας στεναχωρούσε είναι πως σε λίγα χρόνια ίσως και να μην υπάρχουν οργανοπαίκτες να συνεχίσουν αυτή την παράδοση, με κίνδυνο να χαθεί. Από την Ανθή που ήταν οι παλιότεροι και καλύτεροι ζουρνατζήδες έχουν μείνει μόνο δύο άτομα και λίγοι από το Φλάμπουρο. Ίσως κάποιοι πείτε ότι υπάρχουν αρκετοί οργανοπαίκτες στην Ηράκλεια (Τζουμαγιά). Θα σας πούμε ότι το παίξιμο των μουσικών, ζουρνατζήδων εκείνης της περιοχής είναι διαφορετικό από της δικής μας. Έχει διαφορές. 
Τέλος καλό λοιπόν όλα καλά.
Ξεκινώντας σας παρουσιάζουμε ένα όμορφο κομμάτι, που έπαιζαν οι οργανοπαίκτες την ημέρα του γάμου, όταν πήγαινε ο γαμπρός να πάρει τη νύφη από το σπίτι για την εκκλησία. Ήταν το τραγούδι με το οποίο η νύφη αποχαιρετούσε το σπίτι της. Πριν κάποια χρόνια το τραγούδησε η χορωδία και το χόρεψε το χορευτικό μας στα "Δημήτρια" και οι μεγάλες γυναίκες όλες είχαν συγκινηθεί, γιατί το τραγούδι τις έφερε μνήμες. Φυσικά ο ήχος αυτός που βλέπετε καταγράφηκε με κάμερα και δεν έχει καμιά σχέση με τον ήχο που κατέγραψαν τα μηχανήματα του στούντιο.
Πρώτο ζουρνά παίζει ο Μπάρμπας ο Γιάννης από το Φλάμπουρο, μεγάλος δεξιοτέχνης του ζουρνά για 60 περίπου χρόνια, δεύτερο ζουρνά ο υπέροχος μαθητής του Γιάννης από την Ανθή  ,ένας νέος άνθρωπος με πολύ μεράκι που σίγουρα θα διαγράψει λαμπρή πορεία  και νταούλι ο γνωστός πάρα πολύ καλός μουσικός Γιώργος Γεωργίου, επίσης από την Ανθή.
Ο παρακάτω πρώτος σκοπός που θα ακούσετε είναι από το τραγούδι "Ο Νικόλας", που είναι χορός σεριάνι. Είναι τοπικός χορός της περιοχής μας.
Ακολουθεί το σεριάνι
Μάνα μου τα λουλούδια μου
συχνά να τα ποτίζεις
αφήνω γεια στη μάνα μου
........
για το οποίο σας μιλήσαμε παραπάνω. 
(Όσοι δεν έχετε γρήγορες συνδέσεις δείτε τα βίντεο σε χαμηλότερη ανάλυση, επιλέγοντας κάτω δεξιά 360p , αφού πρώτα βάλετε το βίντεο να παίζει. Οι υπόλοιποι δείτε σε υψηλή ανάλυση HD 720p )
 
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr