ΔΙΑΚΟΠΕΣ - ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ

Ξεκίνησε από προχθές η μεγάλη έξοδος του Αυγούστου, που ωστόσο φέτος είναι αρκετά μειωμένη σε σύγκριση με την περσινή, ενώ στους παραδοσιακούς τρόπους διακοπών περνάνε πλέον οι Ελληνες.
H επιστροφή των Ελλήνων, κυρίως αυτών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, σε πιο παραδοσιακούς τρόπους διακοπών αποκαλύπτεται τόσο από πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών, όσο και σε δημοσίευμα της «Καθημερινής» της Κυριακής. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτών, το 72% των Ελλήνων από εκείνους που θα κάνουν φέτος διακοπές (γιατί το 59% δυστυχώς θα περάσει το καλοκαίρι δουλεύοντας στις πόλεις) θα κάνουν σύντομες διακοπές, είτε στο εξοχικό είτε σε φιλικό ή συγγενικό σπίτι. Μόλις το 28% θα περάσει τις διακοπές σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχεία, γεγονός που καταδεικνύει την οικονομική στενότητα που βιώνει η μεγάλη μάζα των πολιτών.
Οπως αναφέρεται δε στην «Καθημερινή», δεν υπάρχει καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον χωρίς «γκρίνια» για το ύψος της δαπάνης των διακοπών, για τις τσουχτερές τιμές των ξενοδοχείων, των ναύλων κ.α. Φέτος, όμως, είναι η πρώτη φορά που οι έχοντες «μικρές πατρίδες» ξεχωρίζουν σαν τις μύγες μες στο γάλα. Είναι το χαμόγελο ώς τα αυτιά που τους προδίδει, η καθησυχαστική αίσθηση ασφάλειας που χαρίζει η εξοχική στέγη.
«Kάθε χρόνο ανεβαίναμε σ’ ένα καράβι με προορισμό κάποιο νησί του Αιγαίου ή του Ιονίου. Ξοδεύαμε περίπου 2.000 ευρώ, αλλά φέτος είναι αδύνατον να διαθέσουμε αυτό το ποσό για διακοπές. Τα οικονομικά μας δεν αντέχουν έξοδα για ναύλα και ξενοδοχεία για τετραμελή οικογένεια. Διακοπές στο χωριό τους, τη Νιγρίτα Σερρών, θα κάνει για πρώτη φορά κι ένα ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων. «Για μας οι διακοπές φέτος είναι πολυτέλεια. Τα χρήματά μας ήταν πάντα μετρημένα, αλλά φέτος δεν περίσσευαν για το καθιερωμένο μας ταξίδι είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Δεν μπορούσαμε, όμως, να στερήσουμε τη χαρά από τα παιδιά μας», λέει η Αγγελική Βουζιώτη, που ζει στη Θεσσαλονίκη. (Πράγματι, σύμφωνα με έρευνες, το κόστος για 15 ημέρες διακοπών μιας 4μελούς οικογένειας φτάνει φέτος τα 3.800 ευρώ διανομή και διατροφή).
Η μείωση της φετινής μεγάλης εξόδου του Αυγούστου οφείλεται σε μία σειρά παραγόντων, όπως η οικονομική κρίση, η τσουχτερή τιμή της βενζίνης και η αβεβαιότητα για την ανεύρεση υγρών καυσίμων, (μέχρι πρόσφατα) λόγω της απεργίας των Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης. Eτσι, πολλοί προτίμησαν για τις μετακινήσεις τους τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ και τα τρένα του ΟΣΕ, η πληρότητα των οποίων ήταν πολύ μεγάλη. Ανάλογη εικόνα σε σχέση με την πληρότητα παρουσίασαν και οι πτήσεις των αεροσκαφών. Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των αδειούχων με τα πλοία για τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, η εικόνα έχει μάλλον πτωτική πορεία, καθώς παρατηρείται μια πτώση της τάξης περίπου 8 με 9% σε ό,τι αφορά τόσο τα δρομολόγια, όσο και τον αριθμό των επιβατών, σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας, το Σάββατο από το λιμάνι του Πειραιά αναχώρησαν 30 πλοία μεταφέροντας 35.814 επιβάτες και 6.684 οχήματα, ενώ την αντίστοιχη περυσινή μέρα είχαν αναχωρήσει 33 πλοία, μεταφέροντας 38.564 επιβάτες και 6.675 οχήματα. Χθες, Κυριακή, από το λιμάνι του Πειραιά ήταν προγραμματισμένα να εκτελεστούν 31 δρομολόγια και από 19 από το λιμάνι της Ραφήνας. «Σημαντικό πλήγμα» κατά τον Νικητιάδη Την ίδια ώρα, στη συνολικότερη εικόνα του Τουρισμού, παρατηρείται «σοβαρό πλήγμα» που προκλήθηκε από τις συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ αναμένεται να «προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη ύφεση στον τουρισμό φέτος», όπως υποστήριξε ο υφυπουργός Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ρόιτερ». Ο κ. Νικητιάδης εκτιμά ότι τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να υποχωρήσουν 7%-9%, πτώση που ο Υφυπουργός Τουρισμού αποδίδει στις απεργίες και τα συλλαλητήρια, που, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν σαν αποτέλεσμα πολλοί τουρίστες να στρέφονται σε άλλους προορισμούς, όπως η Τουρκία και η Κροατία. «Χωρίς αυτά τα γεγονότα, ο τουρισμός σίγουρα θα τα κατάφερνε φέτος. Τα έσοδα θα ήταν τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα», σημειώνει και επισημαίνει ότι «θα πρέπει να αποκαταστήσουμε την εικόνα της χώρας και να αλλάξουμε την στρατηγική μας για να κερδίσουμε πάλι τους επισκέπτες». Αν και τα ξενοδοχεία έχουν σε γενικές γραμμές μειώσει τις τιμές, οι αφίξεις τουριστών από τη Βρετανία και τη Γερμανία, τις μεγαλύτερες τουριστικές αγορές της χώρας, συνεχίζουν να υποχωρούν. Συνολικά, οι αφίξεις τουριστών αναμένεται να υποχωρήσουν 3-4% φέτος, ενώ, όπως δηλώνεται χαρακτηριστικά, «είναι απίστευτη η μείωση των αφίξεων από τη Γερμανία και τη Βρετανία».
Εθνικός κήρυξ
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr