Ολική έκλειψη Ηλίου «επισκιάζει» τον τελικό του Μουντιάλ

Μακρά και πολυαναμενόμενη από την επιστημονική κοινότητα είναι η αποψινή ολική έκλειψη Ηλίου -η έβδομη του 21ου αιώνα- η οποία συμπίπτει χρονικά με την έναρξη του τελικού για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου
H έκλειψη θα είναι ορατή κυρίως στη Γαλλική Πολυνησία και την Νήσο του Πάσχα. Το φαινόμενο θα αρχίσει την ίδια ώρα με τον τελικό του Μουντιάλ, μεταξύ Ολλανδίας και Ισπανίας, και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα. Μόνον ένα μικρό τμήμα του ηλιακού δίσκου θα παραμείνει ακάλυπτο στην πρωτεύουσα της Γαλλικής Πολυνησίας, Παπέετε, όπου το κοσμικό φαινόμενο θα ξεκινήσει στις 8:27 το πρωί (9:27 μ.μ. ώρα Ελλάδος). Το ουράνιο σώμα θα καλυφθεί πλήρως από τη Σελήνη στο κέντρο του αρχιπελάγους Τουαμότου, στα ανατολικά της Ταϊτής. Στις 9:15 το βράδυ η έκλειψη θα ξεκινήσει πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό και στις 11:11 η κωνική σκιά από τη Σελήνη, που θα παρεμβληθεί ανάμεσα στην τροχιά της Γης και του Ηλίου σε πλήρη ευθυγράμμιση, θα πέσει πάνω από τα γιγαντιαία αγάλματα στη Νήσο του Πάσχα. Η έκλειψη θα ολοκληρωθεί στο έδαφος της Αργεντινής, λίγο πριν τις ακτές της Χιλής, 8 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος. Θα είναι η τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου μέχρι το Νοέμβριο του 2012 και η πρώτη που σημειώνεται μετά την αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου του Ηλίου, πέρυσι το 2009. Για το λόγο αυτό αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, καθώς εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί ελαφρά η ένταση του μαγνητικού πεδίου του Ηλίου και η θερμοκρασία του ηλιακού στέμματος. Στην Ταϊτή έχουν σπεύσει για να παρακολουθήσουν το φαινόμενο περισσότεροι από 5.000 τουρίστες, μεταξύ τους και ο σκηνοθέτης της ταινίας «Άβαταρ», Τζέιμς Κάμερον. Υπολογίζεται ότι τα έσοδα που θα αφήσουν στο νησί οι παρατηρητές θα φθάσουν τα 8,4 εκατ. ευρώ, την ώρα που η οικονομία στην περιοχή πλήττεται σφοδρά από την μείωση των παραθεριστών λόγω της οικονομικής κρίσης.
Πειράματα από Έλληνες επιστήμονες 
Και η Νήσος του Πάσχα έχει πλημμυρίσει από αστρονόμους. Λόγω του κοσμικού φαινομένου ο πληθυσμός της (περίπου 4.000) έχει διπλασιαστεί αυτές τις ημέρες. Μεταξύ τους βρίσκεται και μια ελληνική αποστολή επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Γιάννη Σειραδάκη. Η ελληνική επιστημονική ομάδα θα συμμετάσχει σε αστρονομικά πειράματα και παρατηρήσεις της ολικής έκλειψης Ηλίου. Οι ερευνητές έχουν ήδη εγκαταστήσει τις πειραματικές διατάξεις με τις οποίες θα πραγματοποιήσουν φασματοσκοπικές μετρήσεις του ιονισμένου σιδήρου, του Μαγνησίου και του Υδρογόνου, στην ατμόσφαιρα του Ήλιου. Η απόκρυψη του ηλιακού φωτός από τη Σελήνη θα διαρκέσει 4 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα.
TA NEA On-line
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr