ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗ κ. ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΕΡΠΝΗΣ

Ας δούμε την απάντηση του Αντινομάρχη κ. Χ ρ υ σ α ν θ ί δ η και μετά θα πούμε δυο πράγματα.
To θετικό είναι ότι τουλάχιστον ο αντινομάρχης εκ μέρους της Νομαρχίας είχε την ευαισθησία να απαντήσει για τον αρχαιολογικό χώρο της Τερπνής, γιατί μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες και κυρίως του υπουργείου  Πολιτισμού μας έχουν συνηθίσει στην απαξίωση απάντησης όχι μόνο στον Πολιτιστικό όχι μόνο στο Δήμο Νιγρίτας, αλλά ακόμη και στον βουλευτή κ. Πολατίδη.



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ                                                     
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
                   Σ Ε Ρ Ρ Ω Ν                                                           Σέρρες 10 - 6 - 2010                        
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
        ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ                                             Προς Πολιτιστικό Σύλλογο Τερπνής


Ε Π Ι Σ Τ Ο Λ Η
ΘΕΜΑ: ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ Κ. ΝΟΜΑΡΧΗ
ΚΑΙ Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΤΕΡΠΝΗΣ

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στο διαδύκτιο αλλά και δηλώσεις στα ΜΜΕ σχετικά με το υπόμνημα που παρέδωσε ο Νομάρχης Σερρών Κ. Στέφανος Φωτιάδης στον Υφυπουργό Πολιτισμού - Τουρισμού Κ. Γεώργιο Νικητιάδη και το αίτημα που αναφέρεται σε απαλλοτριώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους Αμφίπολης και Τερπνής θα ήθελα να ενημερώσω για τα εξής:
1. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με τις δύο Εφορίες Αρχαιοτήτων για τα θέματα που σχετίζονται με τη διάσωση, συντήρηση, αποκατάσταση και αξιοποίηση των Αρχαιολογικών χώρων και Μνημείων του Νομού Σερρών. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας η Ν.Α. Σερρών ενημερώνεται για τα ειδικά προβλήματα που υπάρχουν στους επιμέρους αρχαιολογικούς χώρους και στο μέτρο του δυνατού προσπαθεί να συμβάλλει με τις παρεμβάσεις της. 2. Ήδη από την επεξεργασία του τεχνικού προγράμματος της Ν.Α. Σερρών τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Πολιτισμού, περιελήφθη πρόβλεψη για τυχόν απαλλοτριώσεις στη θέση του Αρχαίου Θεάτρου Αμφίπολης και του Αρχαιολογικού χώρου της Τερπνής. Στο υπόμνημα προς τον Υφυπουργό Πολιτισμού μετά από εισήγηση της υπηρεσίας μας αποφασίστηκε να υπάρξει η σχετική αναφορά με σκοπό να επιληφθεί του θέματος και το Υπουργείο Πολιτισμού. Το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νιγρίτας πήρε απόφαση να προχωρήσει στην επίλυση του προβλήματος είναι ιδιαίτερα θετικό και ελπίζουμε σχετικά σύντομα να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε η ΚΗ΄ Εφορεία να μπορεί να δρομολογήσει το έργο της. 3. Το ότι στο Υπόμνημα συμπεριελήφθη η παράγραφος για τις απαλλοτριώσεις δεν έχει καμιά αρνητική επίπτωση στις όποιες εργασίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στον Αρχαιολογικό χώρο της Τερπνής αφού εκ των πραγμάτων η ολοκλήρωση των διαδικασιών ρύθμισης των ιδιοκτησιών που ξεκίνησε ο Δήμος θα πάρει κάποιο χρόνο. Ακόμη είναι χρήσιμο να τονίσουμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις (π.χ. Αμφίπολη) οι παράλληλες ενέργειες του Δήμου και του ΥΠΠΟ βοηθούν στο ξεπέρασμα των όποιων προβλημάτων ανακύπτουν στην πορεία. 4. Θεωρούμε ότι οι ΟΤΑ, οι Τοπικές Κοινωνίες και οι πολίτες επιβάλλεται να δραστηριοποιούνται για την προστασία και ανάδειξη των μνημείων του τόπου τους και επομένως μόνο θετικά μπορεί να δει κανείς τόσο τις πρωτοβουλίες της Δημάρχου Κ. Αγγελικής Μήκα όσο και του Πολιτιστικού Συλλόγου Τερπνής. Έχοντας αυτή την αντίληψη μπορούμε να κατανοήσουμε την υπερβολή στις αντιδράσεις που προέκυψαν και τις πραγματικά άδικες αναφορές στο πρόσωπο του Νομάρχη Σερρών που αν μη τι άλλο έχει δείξει με πολλούς τρόπους το ενδιαφέρον του για την περιοχή. Εξ΄ άλλου η άριστη συνεργασία στα άλλα θέματα πολιτισμού ειδικά με τους πολιτιστικούς συλλόγους της Τερπνής καταδεικνύει ακριβώς το ενδιαφέρον αυτό. 5. Με δεδομένο τον Αρχαιολογικό πλούτο του Νομού μας και τις μεγάλες ανάγκες για έργα ανασκαφής, αποκατάστασης και ανάδειξης, είναι απαραίτητο να υπάρχει συνεργασία όλων και κυρίως συνδρομή στο έργο της ΚΗ΄ εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων η οποία είναι αρμόδια για την ιεράρχηση, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των εργασιών στους Αρχαιολογικούς Χώρους.

 Ο Aντινoμάρχης
Πολιτιστικής & Τουριστικής Ανάπτυξης

Βασίλης Χρυσανθίδης
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr