ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΣΤΟΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΡΠΝΗ

Μια πληροφορία μας ήλθε από το visalti εδώ και ημέρες και ήταν η εμφάνιση μεγάλου ανοίγματος σε κάποιο αγροτεμάχιο κοντά στο μακεδονικό τάφο της Τερπνής, λίγο πριν τον αρχαιολογικό χώρο. Δυστυχώς οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις όλη τη βδομάδα κατέστησαν αδύνατη την επίσκεψή μας στο χώρο, αν και ήταν μεγάλη η επιθυμία και περιέργειά μας για το γεγονός. Κάποια επίσκεψη από το Δ.Σ του Πολιτιστικού έγινε, αλλά δυστυχώς δεν ξέραμε την ακριβή τοποθεσία και δεν βρήκαμε αρχικά τίποτε. Τη Δευτέρα 8-3-2010 κατά την πρώτη απόπειρα για προσέγγιση, ήδη μας ενημέρωσαν οι κάτοικοι πως το γεγονός ήταν γνωστό, είχαν έλθει τα σερραϊκά κανάλια και ήδη το θέμα είχε πάρει έκταση, κάτι που δεν είχε πέσει στη δική μας αντίληψη. Έτσι για την ενημέρωσή σας, γιατί οι φωτογραφίες δεν μπορούν να αποδώσουν την ακριβή εικόνα, το άνοιγμα έχει μεγάλη διάμετρο και πολλά μέτρα βάθος. Σε μια συνάντηση με ανθρώπους που τους ήταν γνωστό το γεγονός από παλιά μας είπαν ότι, πρόκειται για στοές χιλιομέτρων που ανακαλύφθηκαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε εξορύξεις του ΙΓΜΕ για τα πλυντήρια χρυσού, όπως τα ονομάζουν εδώ στην Τερπνή, όπου γινόταν έρευνες, μελέτες, εντοπισμός και αξιολόγηση της γεωλογικής δομής των πετρωμάτων και των ορυκτών υλών και τελικά επεξεργασία τους, από τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Οι στοές που είχαν βρεθεί ήταν βέβαια γεμάτες με χώματα, αλλά κάποιες έρευνες που έγιναν και προχώρησαν οριζόντια, δεν τους προσέδωσαν τα αναμενόμενα για την υπηρεσία αποτελέσματα και εγκαταλείφθηκαν. Φυσικά μιλάμε για το Ι.Γ.Μ.Ε μια υπηρεσία που ερεύνησε το θέμα από τη δική της σκοπιά. Έρευνα από την αρμόδια υπηρεσία δηλ την αρχαιολογική, δεν έγινε. Έτσι αυτό που ξέρουμε είναι αυτό που λένε οι κάτοικοι, ότι πρόκειται για στοές των Μακεδονικών χρόνων οι οποίες φτάνουν και μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο στο λόφο του Παλιόκαστρου, και εκτείνονται σε όλη την γύρω περιοχή.
Ο Βισάλτης ερεύνησε το θέμα όπως ξέρουμε και θα περιμένουμε το επόμενο διάστημα να δούμε τα αποτελέσματα που θα παρουσιάσει, σίγουρα θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Φυσικά όλοι μας λέμε εικασίες, η αρμόδια που θα έπρεπε να ασχοληθεί είναι η Εφορία αρχαιοτήτων και τότε θα είχαμε και χρονολόγηση και ακριβή στοιχεία.
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr