ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ; ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ

Μια τυχαία αναζήτηση μας οδήγησε στη σελίδα του Δήμου Σερρών και στους αρχαιολογικούς χώρους. Και εκπλαγήκαμε δυσάρεστα, δημιουργώντας μας μάλιστα αυτό που διαβάζαμε και μεγάλο εκνευρισμό. Είναι δυνατόν μετά από όλα όσα κάνουμε και τη μεγάλη και πολύπλευρη προσπάθειά μας, όλων των Τερπνιωτών, ο Δήμος Σερρών να μην αναφέρει καθόλου τον αρχαιολογικό χώρο της Τερπνής, αν και ήδη από το 1993 έχει θεωρηθεί η ανασκαφή του συστηματική , άσχετα που δεν έγινε αυτό ποτέ.  Να μην αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του Δήμου Σερρών; ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Στις πρώτες σελίδες που θα σερφάρει κάποιος που θέλει να επισκεφτεί το νομό θα είναι η ιστοσελίδες της Νομαρχίας και του Δήμου Σερρών.
Ζητούμε να συμπεριληφθεί άμεσα ο σπουδαιότατος αρχαιολογικός μας χώρος στην Τερπνή. Περιμένουμε απάντηση στην άμεση διαμαρτυρία που κάναμε στο Δήμο. Και μη μου πείτε ότι αναφέρει τους χώρους του δήμου Σερρών,  γιατί δεν είναι καθόλου έτσι. Αναφέρει τους αρχαιολογικούς χώρους όλου του νομού.
Σας παραθέτουμε ακριβώς την αναφορά της επίσημης ιστοσελίδας αλλά σίγουρα όχι και ενημερωμένης.

Θα βρείτε το σχετικό κείμενο στην παρακάτω διεύθυνση ΕΔΩ

Σας παραθέτουμε όμως και το κείμενο που υπάρχει
Οι Σημαντικότεροι Αρχαιολογικοί Χώροι

Αμφίπολη: αρχαία πόλη, η αξιολογότερη της περιοχής κατά τον 5ο αιώνα. Από την εποχή του Θησέα ονομάζεται "Εννέα Οδοί". Το 437 π.Χ. οι Αθηναίοι, με στρατηγό τον Αγνώνα, κυρίευσαν την πόλη ύστερα από τρεις προσπάθειες, και την ονόμασαν Αμφίπολη. Θαυμάσια ευρήματα βρίσκονται στο αρχαιολογικό της μουσείο και πριν λίγα χρόνια ανακαλύφθηκαν στο βυθό του Στρυμώνα τα ξύλινα ερείπια της αρχαίας γέφυρας. Ονομαστός είναι ο Λέων της Αμφίπολης, συμβολικό μνημείο που δείχνει τη δύναμη της πόλης. Καταστράφηκε από τον Βρασίδα το 422 π.Χ. και αναστηλώθηκε το 1936 από τον καθηγητή Όσκαρ Μπονήρ.

Σφελινός: αρχαία πόλη με κάστρο, που ονομαζόταν Σφολενός. Ευρήματα: αρχαία αγγεία διαφόρων περιόδων της ελληνικής Ιστορίας.

Ροδολίβος: εδώ, κατά τη μυθολογία, κατασπαράχθηκε ο Ορφέας από τις Μαινάδες. Εδώ εκτυλίσσεται ο μύθος του Λυκούργου Βασιλέα των Ηδώνων, ο οποίος ήθελε να απαγορεύσει τις λατρείες του Διονύσου. Εδώ τοποθετείται η πρώτη έδρα της λατρείας του Ορφέα. Εδώ τέλος, ήρθε ο Πεισίστρατος εξόριστος να βρεί χρυσό και μισθοφόρους. Κατά μαρτυρία του Θεόφραστου το γειτονικό Παγγαίο όρος ήταν γνωστό, κατά την αρχαιότητα και για τα πολλά ρόδα ονομαστά ως ρόδα εκατοντάφυλλα, από τον αριθμό των πετάλων, από όπου πήρε και το όνομα Ροδο λιβος (Ρόδον-λίβω). Τα ρόδα (σύμβολα του Ήλιου) συνδέονταν με τη λατρεία του Ήλιου, του οποίου το ιερό βρισκόταν στις κορυφές του Παγγαίου.

Νέο Σούλι: κοντά στο χωριό, στη θέση "Πύργος", σώζονται ίχνη νεολιθικού οικισμού, όπου έχουν βρεθεί εργαλεία από λειασμένο λίθο και τεμάχια νεολιθικών και άλλων αγγείων.

Μύρκινος: αρχαία Ηδωνική πόλη, ονομαστή για τα μεταλλεία αργυρού και την άφθονη ναυπηγήσιμη ξυλεία. Κατά τον Πελοπονησιακό πόλεμο η Μύρκινος ήταν η πρωτεύουσα των Ηδώνων. Επί Βυζαντινής εποχής αναφέρεται ως "Δοξόμπους".

Νέα Ζίχνη: Βυζαντινή πόλη πάνω στην αρχαία "ίχναι". (από τα αποτυπώματα ποδιών).

Άγιο Πνεύμα: στο χωριό, Μόνοικο ή Μονόσπητο των Βυζαντινών, βρέθηκαν ίχνη προϊστορικού οικισμού, όστρακα νεολιθικών αγγείων, νεολιθικά εργαλεία κ.λπ. Ο συνοικισμός αυτός χρονολογείται από το 4000π.Χ. και είναι ο αρχαιότερος και ο σπουδαιότερος απ' όσους ανακαλύφθηκαν στο νομό Σερρών. Οι ανασκαφές ανακάλυψαν πολυάριθμα νομίσματα με επιγραφές όπως: "ΚΟΙΝΟΝ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ" και 'ΑΜΦΙΠΟΛΙΤΕΩΝ".

Νέος Σκοπός: είναι η αρχαία πόλη Ολδηνών. Τα αρχαιολογικά ευρήματα ανήκουν από τον 5ο αιώνα π.Χ. μέχρι τους Βυζαντινούς χρόνους: Ένα ανάγλυφο της εποχής του Μ. Αλεξάνδρου παριστάνει ιππείς και φυλάσσεται στο Μουσείο Σερρών.

Σιδηρόκαστρο: το Σιδηρόκαστρο βρίσκεται στις όχθες του Κρουσοβίτη ποταμού. Στη θέση αυτή υπήρχε η αρχαία Ηράκλεια ή Σιντική, που χτίστηκε από το Βασιλιά της Μακεδονίας Αμύντα αδελφό του Φιλίππου. Ονομάστηκε Ηράκλεια προς τιμή του Ηρακλή, απόγονοι του οποίου θεωρούνται οι βασιλείς της Μακεδονίας.

Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr