ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΕΡΠΝΗΣ- ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΙΠΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ

Ας πούμε δυο λόγια για την ημερίδα που οργανώθηκε στο δημαρχείο Νιγρίτας στην αίθουσα Αθανάσιος Κασακόγιας την Κυριακή 14-3-2010. Η συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου αφορούσε αποκλειστικά το θέμα του αρχαιολογικού χώρου της Τερπνής, μια και συνέβησαν πολλά γεγονότα στην οργάνωση αυτής της ημερίδας, που εμάς μας βρήκαν εντελώς αντίθετους, αν και τα θέματα όλα μας αφορούσαν σαν δημότες και ήταν ενδιαφέροντα. Και θα είχαμε αποχωρήσει από την πρώτη στιγμή, αν δε φοβόμασταν να αφήσουμε να χειριστεί ο σύλλογος Νιγριτινών Θεσσαλονίκης τα αρχαία, ένα θέμα για το οποίο πριν δεν είχαν καμιά απολύτως γνώση, αλλά ήθελαν να χειριστούν αυτοί. Αποτέλεσμα όλων των προηγουμένων ήταν να έχουν καλέσει μόνο την κ. Περιστέρη προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών και όχι την κ. Καραμπέρη, που έκανε τις ανασκαφές στο "Παλιόκαστρο" και μπορούσε να πιέσει την κατάσταση. Και επειδή τίποτε δεν πάει χαμένο και θεωρώντας αυτή την ημερίδα εισαγωγή μιας μεγάλης ημερίδας που συζητάμε με το Δήμο και τις αρχαιολόγους από το Δεκέμβριο του 2009 για τα αρχαία μας αποκλειστικά, παραβρεθήκαμε στην ημερίδα με τίτλο "Η Νιγρίτα στο κόκκινο", όπου είχε πολύ κόσμο με παρόντες όλη την τοπική εξουσία του Δήμου μας, τον Υφ. κ. Μπόλαρη, βουλευτές, Νομάρχη και αρκετούς δημάρχους των γύρω περιοχών.
Για το θέμα μας θα μιλούσε η κ. Περιστέρη. Και μίλησε. Όμως δε μας είπε τίποτε ουσιαστικό. Μας τόνισε ότι το θέμα του αρχαιολογικού χώρου κολλάει στις απαλλοτριώσεις, κάτι που αμφισβήτησε και η Δήμαρχος κ. Μήκα και ο τέως δήμαρχος κ. Βλαδίκας, οι σύλλογοι της Τερπνής Πολιτιστικός και Συλ. Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης και ο πρ. του συλ Εμποροβιοτεχνών Σερρών κ. Πολίτης που επίσης μίλησε σε σκληρή γλώσσα. Αν μιλήσουμε για μας, η πρόεδρος του Πολιτιστικού όπως θα δείτε στα αποσπάσματα που θα σας παραθέσουμε ξεκίνησε με το ότι δεν έχει γίνει ΤΙΠΟΤΑ μέχρι τώρα.  Σε σύγκριση με την Αμφίπολη που έγιναν ανασκαφές 20 χρόνια, 50 είπε η κ. Περιστέρη μια και εκτός από το υπουρ. Πολιτισμού και άλλοι φορείς είχαν κάνει ανασκαφές και  χωρίς να αμφισβητούμε την σπουδαιότητα του χώρου της Αμφίπολης(που πρωτάσσει πάντα η κ. Περιστέρη)  θα έπρεπε να αξιοποιηθεί και ο χώρος της Τερπνής, έτσι ώστε να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των αρχαιολογικών χώρων, για να έχουμε και τουριστική ανάπτυξη, που μόνο θετικά έχει να αποφέρει σε όλο το νομό. Η ολιγόλεπτη αναφορά μας, μια και ήταν ήδη 2.30 μ.μ από τις 11 που είχε ξεκινήσει η ημερίδα, διακόπηκε όπως θα δείτε δέκα φορές, γιατί αυτά που λέγαμε έθιγαν την κ. Περιστέρη, και προσπαθούσε να αμυνθεί και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα λέγοντας, πως η ίδια ανέλαβε μόλις το 2004 και πως στην Αμφίπολη βρέθηκαν επενδυτές που έδωσαν λεφτά και όλα θα προχωρούσαν και εδώ αν γινόταν το ίδιο. Ο κ. Αναστασιάδης ο οποίος ήταν παρών μέχρι το τέλος επενέβη, λέγοντας πως από το 1985 είχε δηλώσει πως θα βοηθήσει σε ότι του ζητηθεί. Μα αν δεν γίνεται τίποτα σε τι να βοηθήσει; Και απολύτως τίποτα ήταν ο απολογισμός των 17 χρόνων μετά τις ανασκαφές. Εμείς επιμείναμε στη θέση μας πως τον πρώτο λόγο στις επιχορηγήσεις πρέπει να τον έχει το υπουρ. Πολιτισμού και όχι οι επενδυτές, οι οποίοι ξέρουμε καλά πως θα βοηθήσουν αν το ζητήσουμε. Αλλά τι να κάνει και ο κ. Αναστασιάδης να αντικαταστήσει το κράτος; Να πάρει αυτός στα χέρια του τις εξελίξεις; Όχι δε γίνεται αυτό και το ξέρουμε καλά. Αν δεν ξεκινήσει το υπουργείο Πολιτισμού και δε θέλει η ΚΗ΄ Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών δεν πρόκειται να γίνει τίποτε. Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο πρ. του Συλλόγου Τερπνιωτών που ζήτησε να γίνει ο χώρος επισκέψιμος χωρίς φυσικά να έχει την ευκαιρία να πει αυτά που θέλει όπως όλοι μας, μετά τις συνεχείς επισημάνσεις ότι δεν υπήρχε χρόνος. Ήταν λογικό η ημερίδα να ξεφύγει χρονικά όταν είχε να διαπραγματευθεί 5-6 θέματα.
Ξαναλέμε ήταν μια εισαγωγή σε μια ημερίδα που θα διοργανώσουμε στην Τερπνή αποκλειστικά για τα αρχαία μας, που είχε προγραμματιστεί να γίνει στα "ΙΕΡΑΡΧΕΙΑ" αλλά μας ζητήθηκε να αναβληθεί για αργότερα.
Και για να μην αφήσουμε τίποτα που να μην το ξέρετε να σας πούμε ότι, η κ. Περιστέρη όταν έκλεισε η μαραθώνια ημερίδα ήλθε κοντά μας και μεταξύ των άλλων που μας είπε στην κατ' ιδίαν συζήτηση ήταν ότι θέλει να βοηθήσει, θα το κάνει και ότι είχαμε επιδείξει μεγάλη επιθετικότητα. Η αλήθεια είναι ότι έχει μια γλυκύτητα όταν συνομιλεί αφοπλιστική, θα το ξέρετε όσοι έχετε βρεθεί μαζί της, αλλά έπρεπε να είμαστε σκληροί γιατί πραγματικά δεν είχε γίνει τόσα χρόνια τίποτα. Από το 2004 μέχρι το 2010 δεν είναι λίγα τα χρόνια που η ίδια βρίσκεται στο τιμόνι της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών , χωρίς σίγουρα να απαλλάσουμε τους προηγούμενους που επίσης δεν κατάφεραν τίποτε. Εμείς δε θα αφήσουμε στιγμή το θέμα και θα είμαστε κοντά.    
Κάτι ακόμη που πρέπει να επισημάνουμε είναι για πρώτη φορά στα τόσα χρόνια που τον γνωρίζουμε, η έκρηξη του κ. Αναστασιάδη για τις υποσχέσεις της νομαρχίας Σερρών προς το πρόσωπό του εδώ και είκοσι χρόνια καθώς και για την αναποτελεσματικότητα του δαιδαλώδους κράτους, το οποίο κάνει τα αδύνατα δυνατά για να διώχνει επενδύσεις από τη χώρα, ακόμη και Ελλήνων που θέλουν να επενδύσουν στην πατρίδα τους.
Παρακάτω θα ξαναδείτε για να το μελετήσετε καλύτερα το βίντεο της εισήγησης της κ. Περιστέρη και όλων όσων μίλησαν και αναφέρθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο Τερπνής.


Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr