ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΠΛΑΤΑΝΟΥΔΙΑ ΚΑΙ KOYΣΙΑΦΙ

Σήμερα 17 Φεβρουαρίου η Τερπνή γιορτάζει τη μάχη και απώθηση των Βουλγάρων στα Πλατανούδια το 1913. Η ιστορική ημέρα γιορτάστηκε στην Τερπνή πανηγυρικά αποτίοντας φόρο τιμής στους πεσώντες της μάχης στη θέση Πλατανούδια και με παρέλαση από σώμα στρατού και μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου. Ένα χώρο που φρόντισε ο αντιδήμαρχος κ. Χαραλαμπίδης να είναι εκπληκτικά προσεγμένος και καθαρός όπως του αρμόζει βέβαια.
Για να πούμε δυο λόγια, η νίκη απέναντι στους Βουλγάρους ήταν στρατηγικής σημασίας, γιατί οι Τερπνιώτες με την απώθηση των Βουλγάρων κατάφεραν να σταματήσουν την επέλασή τους και να ματαιώσουν τα σχέδιά τους να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη.
Παραβρέθηκαν όλοι οι τοπικοί άρχοντες, ο μητροπολίτης μας, ο Νομάρχης και ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Μασλαρινός Αθανάσιος.
Ταυτόχρονα όμως συνέπεσε η ημέρα γιορτής της Τερπνής, να είναι και η ημέρα που εδώ όλα τα σπίτια κάνουν "κουσιάφι". Το κουσιάφι είναι κομπόστα με φρούτα φρέσκα όπως μήλα, πορτοκάλια, κυδώνια και ξερά σύκα και σταφίδες. Όπως μας έχει πει η κυρία Λούλα Σκαρλάτου που τα ξέρει καλά λόγω της ηλικίας της, πλησιάζει τα 80, παλιά μετά την Κ. Δευτέρα για τρεις ημέρες δεν έτρωγαν τίποτα, ούτε καν νερό έπιναν. Την Τετάρτη έφτιαχναν και έτρωγαν κουσιάφι και μετά συνέχιζαν τη νηστεία μέχρι το Πάσχα.
Αυτό το έθιμο ζήτησε να τηρήσουμε ο αντιδήμαρχός μας ο δραστήριος Παναγιώτης Χαραλαμπίδης και φυσικά δε μπορούσαμε παρά να ανταποκριθούμε. Μας έφερε όλα τα υλικά και ο Πολιτιστικός μαζί με την Ασπίδα την ομάδα μας από τις 8 το πρωί έβαλαν το καζάνι και ετοίμασαν το κουσιάφι στο πατρικό σπίτι της δασκάλας μας της Δήμητρας Σκαρλάτου, ώστε μετά την παρέλαση ο κόσμος να γευτεί την υπέροχη κομπόστα.
Ευχαριστούμε τον αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Χαραλαμπίδη πάντα πρωτοπόρο για την ιδέα και προμήθεια όλων των υλικών, το Δήμο Νιγρίτας, την κ. Σκαρλάτου Ευαγγελία, τον κ. Παπαγεωργίου Γεώργιο και τον κ. Βυζάντη Κώστα για τη βοήθεια.
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Kαι πληροφοριακά σαν σήμερα τo 1982 εισήχθη και στη χώρα μας ο πολιτικός γάμος, 200 χρόνια μετά την καθιέρωσή του από τη Γαλλική Επανάσταση.Το σχετικό νομοσχέδιο εισήχθη προς συζήτηση στη Βουλή στις 17 Φεβρουαρίου 1982 και ψηφίστηκε στις 22 Μαρτίου.



Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr