ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΝΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

















Όπως σας είχαμε ήδη ενημερώσει ο Πολιτιστικός Τερπνής Σερρών με αποστολή 130 ατόμων συμμετείχε στο έβδομο "tocati" (tocati="τα δικά σας") από 24 έως 28 Σεπτεμβρίου, φεστιβάλ παλιών παιχνιδιών που διοργανώνει ο Oργανισμός Παλιών Παιχνιδιών της Βερόνα Ιταλίας (www.tocati.it) , με τιμώμενη χώρα για φέτος την Ελλάδα. Σκοπός της διοργάνωσης είναι η γνωριμία με διάφορους πολιτισμούς ανά τον κόσμο, η γνωριμία με την παράδοση, τη λαογραφία και κυρίως η γνωριμία με τα παιχνίδια του δρόμου, που έχουν ξεχαστεί με το πέρασμα του χρόνου.
Οι εκδηλώσεις έγιναν σε κάθε πλατεία από τις πολυάριθμες που διαθέτει η πόλη της Βερόνα, ενώ η κεντρική πλατεία όπου γινόταν κάθε βράδυ οι χορευτικές εκδηλώσεις ονομάστηκε τιμητικά "piazza de Grecia".
Η Βερόνα, μια πόλη με υπέροχα κτίρια, στης οποίας το ιστορικό κέντρο διαξάγονταν τα παιχνίδια και όλες οι υπόλοιπες εκδηλώσεις, έχει πληθυσμό γύρω στις 270.000. Το τριήμερο Παρασκευή έως και Κυριακή επισκέφτηκαν την πόλη της Βερόνας πάνω από 250.000 επισκέπτες από όλη την Ιταλία, αλλά και γκρουπ από όλο τον κόσμο. Επικρατούσε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα σε όλη την πόλη, με τον κόσμο να συμμετέχει και να παρακολουθεί κατά χιλιάδες, ότι και αν παρουσιάζαμε Όλοι οι δρόμοι ήταν γεμάτοι από κόσμο που σταματούσε στις ατέλειωτες πλατείες της πόλης να γνωρίσει και να παίξει τα παιχνίδια που έπαιζαν ελληνικές αλλά και ιταλικές ομάδες.
Στην αποστολή, της οποίας την οργάνωση
είχε ο δήμος Νιγρίτας, συμμετείχαν εκτός από τον Πολιτιστικό Τερπνής το Π.Π.Κ. του Δήμου μας, ο συλ. Γυναικών Νιγρίτας , ο Πολιτιστικός συλ. Θερμών, λίγα άτομα από συλλόγους του Σοχού, του Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, το χορευτικό ΕΛΚΕΛΑΜ από την Αθήνα, μουσικοί και τέλος κουδουνοφόροι και παλαιστές με κισπέτια, οι οποίοι παρουσίασαν ένα θέαμα εκπληκτικό με τα νταούλια και τους ζουρνάδες.
Η ξενάγηση στη Βενετία, η θερμή υποδοχή του δημάρχου και όλου του κόσμου στη Βερόνα μας ενθουσίασαν πραγματικά. Η
ομάδα του Πολιτιστικού έπαιξε το παιχνίδι "τσιλίκ τσουμάκι", έδειξε το στεφανάκι, το αραμπούδι, το χειροποίητο τόξο, χόρεψε παραδοσιακούς τοπικούς χορούς, το αντιπροσωπευτικό συρτάκι και συμμετείχαμε στο γαϊτανάκι. Την τελευταία ημέρα κάναμε αγώνα με ομάδα Ιταλών, μια και αυτοί έχουν το παιχνίδι "στάνκο" , που είναι το ίδιο με το δικό μας "τσιλίκ τσουμάκι" με κάποιες διαφορές στους κανόνες. Οι ουρές μικρών αλλά και ενηλίκων Ιταλών για να παίξουν τα παιχνίδια όλες τις ημέρες ήταν ατέλειωτες, η εμφάνιση του χορευτικού μας καταχειροκροτήθηκε και γενικά περάσαμε ημέρες γεμάτες και χαρούμενες.
Γνωρίσαμε τη Μαρία που ζει στη Βερόνα παντρεμένη με Ιταλό
και την οικογένειά της, καθώς και μία ακόμη Ελληνίδα, αλλά και την ομάδα του ΕΟΤ που είχε έλθει από τα γραφεία στο Μιλάνο για να προωθήσουν τον τουρισμό της χώρας μας και να κάνουν γνωστές τις ελληνικές ομορφιές.
Η φιλοξενία ήταν εκπληκτική από τη μεριά των Ιταλών , ενώ ο Δήμος Νιγρίτας είχε καταφέρει, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, να εξασφαλίσει για τα έξοδα της πολυμελούς αποστολής 20.000 από το υπουργείο Πολιτισμού, 15.000 από το υπουργείο Τουρισμού και 15.000 από το υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσει ίδιους πόρους. Ακόμη ο κάθε ένας μας συνέβαλε με το ποσό των 100 € ώστε να καλυφθούν συμπηρωματικά κάποια
έξοδα του πενθημέρου.
Στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού http://clubs.pathfinder.gr/psterpnis αλλά και κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να δείτε φωτογραφίες του φεστιβάλ. Φυσικά σε λίγες ημέρες θα σας παρουσιάσουμε και αποσπασματικά βίντεο από όλες τις εκδηλώσεις.
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η ελληνική αποστολή πήγε πολύ καλά οργανωμένη και αυτό συνέβαλε ώστε να μην υπάρχει κανένα απρόοπτο και όλα να κυλήσουν όμορφα, γυρίζοντας τα μέλη του Πολιτιστικού αλλά και οι υπόλοιπες αποστολές με εμπειρίες και τις πιο υπέροχες αναμνήσεις από την πόλη του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας.
Αυτό που μένει σε εμάς να κάνουμε είναι να ευχαριστήσουμε τη Δήμαρχο κ. Μήκα για την πρόσκληση, τους αδελφούς Κώστα και Μιχάλη Δρουμπλή για την κατασκευή των στεφανιών, τον κ. Λιάρα Ιωάννη (Ασβεστοποιείο, Υλικά οικοδομών, Σίδερα) και τον κ. Παπαγεωργίου Γεώργιο για την κατασκευή παιχνιδιών.
Το κανάλι SKAI κάλυψε τις εκδηλώσεις. Θα σας ενημερώσουμε για την ημέρα μετάδοσής τους.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ


















































Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr