ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΑ ΓΕΡΑΚΙΝΕΙΑ 2009


























Την Κυριακή 13-9-09 στις 11.30 το πρωί ο Πολιτιστικός Τερπνής έπαιξε και έδειξε όμορφα παραδοσιακά παιχνίδια στην πλατεία της Νιγρίτας στα πλαίσια των Γερακινείων 2009. Tα παιχνίδια αυτά στα Γερακίνεια είναι μια πρόβα θα λέγαμε για την παρουσίαση που θα γίνει στη Βερόνα της Ιταλίας, στο μεγάλο φεστιβάλ παραδοσιακών παιχνιδιών, όπου τιμώμενη χώρα για φέτος είναι η Ελλάδα. Από τα 2 παιχνίδια και το γαϊτανάκι που παρουσιάσαμε το Φεβρουάριο που είχαν έλθει οι Ιταλοί για να τα δούνε και να διαλέξουν αυτά που προτιμάνε, επέλεξαν και τα δύο που τους δείξαμε (τσιλίκι τσουμάκι και στεφανάκι) και το γαϊτανάκι που έπλεξαν οι γερακίνες μας. Παρουσιάστηκαν και τότε όπως και σήμερα παιχνίδια από όλους τους συλλόγους του Δήμου Νιγρίτας.
Είναι λοιπόν παιχνίδια που έπαιζαν οι παππούδες, οι γονείς μας αλλά και από εμείς οι ίδιοι, τουλάχιστον όσοι είμαστε πάνω από 40 ετών περίπου.
Τα παιδιά που παρακολουθούσαν ενθουσιάστηκαν και ανακατώθηκαν μαζί μας πηδώντας στη μεγάλη καμάρα, πήραν τα μικρά σχοινάκια και συνέχισαν, τα στεφανάκια και τα κυλούσαν για ώρες μέσα στην πλατεία, τα ξυλάκια για να τα πετάξουν όσο πιο μακρυά μπορούσαν στο διασκεδαστικό τσιλίκι τσιουμάκι
, οδήγησαν τα αραμπούδια μέχρι τις 2 μ.μ, ενώ τέλος παίξαμε και τη γνωστή γουρούνα. Εκτός από μικρούς και μεγάλος που μας ευχαρίστησαν πολύ συμμετέχοντας και παίζοντας μαζί μας όλα τα παιχνίδια, ιδιαίτερο κέφι έδειξε ο τ. αντιδήμαρχος Λεωνίδας Ψαρράς που ξαναθυμήθηκε όλα τα παιχνίδια που έπαιζε στα παιδικά του χρόνια και τα δοκίμασε με πολύ μεγάλη επιτυχία μάλιστα όλα. Ενθουσιασμό έδειξε και η πρόεδρος του συλλόγου καρκινοπαθών Νιγρίτας κ. Ελένη που μας παρότρυνε μάλιστα να δείξουμε εκτός των προγραμματισμένων παιχνιδιών και τη γουρούνα.
Για όσους τα παιχνίδια είναι άγνωστα σας παραπέμπουμε στο φωτογαφικό υλικό από το οποίο θα δείτε σκηνές από το παίξιμο των παιχνιδιών, ενώ εντός των ημερών θα ανεβεί και βίντεο με τα παιχνίδια.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

(Οι ημερομηνία των φωτογραφιών φυσικά είναι λάθος. Σωστή ημερ. 13-9-2009)









Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr