ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ, ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΦΕΓΓΑΡΟΒΡΑΔΙΑ


Όσοι δεν κοιμάστε νωρίς θαυμάστε την όμορφη πανσέληνο του Αυγούστου, την τελευταία του καλοκαιριού σε ένα σχεδόν ολοστρόγγυλο σχήμα από σήμερα Δευτέρα. Δεσπόζει μαγευτική στον έναστρο ουρανό , δίδοντάς μας τη διάθεση να την παρατηρήσουμε, να την τραγουδήσουμε. Αυτό θα γίνει σε πολλά μέρη της Ελλάδας , ενώ εδώ στην Τερπνή όπως είπαμε θα γίνει Κυριακή 9 Αυγούστου 9.30 μ.μ στα "Πεύκα" . Σας περιμένουμε και σας καλούμε όλους από σήμερα να μαγευτείτε από το στιλπνό, πορφυρό όπως λένε για το χρώμα του οι επιστήμονες, φεγγάρι του Αυγούστου.
Με την ευκαιρία της ωραιότερης πανσελήνου του έτους θα παραμείνουν ανοικτοί μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα 81 (πέρυσι ήταν 70)αρχαιολογικά μνημεία, μουσεία, κάστρα και αυλές βυζαντινών ναών σε ολόκληρη τη χώρα. Πότε θα ανοίξει, έστω μόνο γι αυτή τη νύχτα, ο αρχαιολογικός χώρος της Τερπνής; Πότε;
Το Αυγουστιάτικο ολόγιομο φεγγάρι θα ξεκινήσει το οδοιπορικό του στον ουρανό την Πέμπτη το βράδυ, λίγα λεπτά μετά τη δύση του ηλίου. Θα πλησιάσει στη μέγιστη φάση του προς το χάραμα.
Η πανσέληνος του Αυγούστου έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, που την κάνει να ξεχωρίζει. Είναι, συνήθως, λίγο «έγχρωμη». Ειδικά λίγο μετά την ανατολή της, αλλά και προς τη δύση της, όταν αρχίζει να παίρνει κάτι από το χρώμα της πορφύρας.
Όταν πέφτει η νύχτα έρχεται η ώρα του φεγγαριού. Για τους επιστήμονες δεν είναι παρά ο δορυφόρος της γης, ένας αφιλόξενος, χωρίς ατμόσφαιρα και νερό πλανήτης, γεμάτος σημάδια από μετεωρίτες που πέφτουν με ορμή πάνω του. Υπάρχει όμως και ένα άλλο φεγγάρι που σε πείσμα των επιστημονικών αποκαλύψεων εμπνέει ακόμα τους ποιητές, προκαλεί για βόλτα στη φεγγαράδα και διατηρεί στη συνείδηση των ανθρώπων απόκρυφα μυστικά...
Άλλωστε όταν νυχτώνει χωρίς φεγγάρι, το σκοτάδι είναι βαρύ...
Next Post Previous Post
Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot
και πολλά άλλα !!!

www.panseraikos.gr